Annons

Konsert med urpremiär

Vid kammarmusikföreningens sista konsert för hösten framträdde den unga kvinnliga Sjöströmska kvartetten. Den bildades 2007 och har sin bas i Göteborg men har turnerat i landet och även internationellt.

Kvartetten presenterade ett varierande och väl sammansatt program där klassiska verk flankerade musik från den ”nya världen”. Konserten inleddes med Mendelssohns 2:a stråkkvartett komponerad vid knappt 20-års ålder av en fullt mogen konstnär, ett verk fulländat i sin klassiska form.

Annons
 

Som andra nummer Philip Glass 2:a stråkkvartett komponerad 1984, ett koncentrerat verk i minimalistisk anda, de fyra satserna med beteckningarna 1/2/3/4 upptog en speltid på c:a 10 min.

Efter paus följde den svenska premiären av stråkkvartett nr 4 av Marc Mellits, landsman till Glass. Verket är skrivet 2011 och har sju satser. I tonaliteten inte olikt sistnämndes men med ett livligare temperament och absolut inte svårtillgängligt.

Som avslutning bjöds Beethovens stråkkvartett op 95 med tillnamnet serioso. Denna Beethovens kortaste kvartett är som namnet antyder en kärv och starkt profilerad musik och framfördes med stark intensitet. Några i föreningen har tidigare stiftat bekantskap med Sjöströmska kvartetten som otvivelaktigt uppnått ett fullödigt kvartettsamspel.

Kammarmusikföreningens vårsäsong inleds den 20 januari med pianoprofessor Hans Pålsson, som ger en konsert tillsammans med några av sina avancerade elever. Till denna konsert kommer medlemmarna liksom under de senaste åren att få ta med en gäst.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser