Ny arena invigd

Inför ett 40-tal åhörare höll kommunfullmäktiges ordförande, Lennart Söderberg, ett inspirerande invigningstal innan det var dags att fatta saxen och klippa av det gulblå medaljbandet och förklara Landskrona Idrottsmuseum för öppnat.
– Det värmer ett idrottshjärta att se att man på helt ideell basis samlat in så här mycket saker,  menade han.

Bland premiärbesökarna syntes flera lokala idrottsprofiler, här fanns bland andra Sonny Johansson, Jan Gadd och Pensé Andersson men även eldsjälar och utövare från flera olika föreningar. Saknades gjorde egentligen bara folk från fritidsförvaltningen och nämnden som styr villkoren för föreningarna.

Det bjöds på kaffe och blåfärgad tårta med museets logotyp på. Snart haglade namn, minnen och anekdoter bland besökarna som minglade runt bland all lokal idrottsmemorabilia.
– Vet någon av er vem killen i solbrillor är på lagbilden, undrade eldsjälen Jonny Karlsson som lagt ner åtskilliga hundra timmar på att förverkliga drömmen om ett lokalt idrottsmuseum.
Trots att experthjälp inkallades, demontränaren Benny Berggren (seriesegrare med Marieholm) och Bernt Linkan Lindgren fick granska lagbilden på ett pojklag från BoIS med spelare födda i mitten på 60-talet, gick vi bet.

– Här skulle man lekande lätt kunna  tillbringa en hel dag, menade den tidigare BK Fram-spelaren Anders Karlsson och mindes cupguldet i NST-cupen samtidigt som han bläddrade i föreningens 50-årsjubileumsbok från 1984.

Hittills finns ett 20-tal föreningar representerade på museet plus några individuella storheter. En av väggarna är tillägnad utövare och lag som genom tiderna erhållet LISAs guldmedalj.
– På sistone har flera föreningar hört av sig och vill vara med och bidra med saker, säger Jonny Karlsson och LISAs ordförande Gunnar Nilsson  flikar in att Arbetarrörelsens Arkiv också hört av sig och vill inledda ett samarbete.
– Dels har de material som vi kan få ta del av sedan har de värdefull kunskap i hur vi ska ta till vara på alla saker. Sen har vi dokument som de är intresserade av. Det fantastiska med ett sådant här museum är att man egentligen aldrig blir färdig.

Landskrona har tveklöst fått en ny arena eller om ni så vill mötesplats.


…men vem som ”gömde” sig bakom solglasögonen lyckades man inte röna ut. Det gjorde dock vår läsekrets som snabbt kunde identifiera Lars-Gunnar Nilsson.


Marcus Hansson är en av eldsjälarna som legat bakom tillkomsten av Landskrona Idrottsmuseum. Han är väl värd en tårtbit och lagkamraterna i BBK bör denna gången ge honom en klapp på axeln istället för att utkräva böter till kaffekassan för att han åter figurerar i media.


Den tidigare så framgångsrika simmaren Pensé Andersens medaljsamling finns att beskåda på museet. I kölvattnet på Pensés framgångar i bassängen kunde hennes tränare Hans Chrunak göra en egen karriär i sporten.

Till arkivet