Kulturskolan 2.0 tar form

Ett nytt politiskt beslut öppnar dörrar mot framtiden för Kulturskolan i Landskrona.
Som vi berättade i onsdags har en översyn gjorts av Kulturskolans kursavgifter samtidigt togs ålderstaket bort för deltagare. 
– Framöver blir alltså möjligt att gå en kurs oavsett ålder, säger skolans rektor Björn Larsson som redan börjat fila på nya kurser.
– Det ger oss möjligheter till större flexibilitet och ett utökat kursutbud. Nu kan vi öppna upp balett, teater, gycklarskolan och bild även för vuxna, säger han och berättar om vad som just nu finns på ritbordet.
En serie i musikhistoria där Michael Sideridis föreläser från pianot är på gång. Men även en kurs i att göra film via sin iPad. Det kan tyckas att vi gynnar ett enskilt varumärke men så är inte tanken utan snarare att det är ett kraftfullt verktyg och att det finns en mängd appar för nerladdning som gör det extra intressant, säger Björn Larsson.
Vi funderar även på andra filmkurser där man med enkla hjälpmedel, typ sin mobil, kan delta och skapa kortfilmer.
I Kulturskolan, version 2.0, finns även planer för berika stadens äldre invånare.
– Kultur-IT för pensionärer. Det finns säkert många som vill skapa sitt eget Spotify-konto även i denna ålderskategorin.
Kammarmusik är ett annat ämne som finns på skisstadiet.
Många har ett kammarmusikinstrument hemma i garderoben som man inte riktigt får användning för. Här kanske vi kan bli en samlingspunkt, funderar rektorn.
En scenisk kör, är en annan möjlighet som vi funderar på att dra igång. Håll utkik på vår hemsida, tipsar Peter Cemjack, producent på Kulturskolan.

Några subventioner kan dock inte de som är över 25 år räkna med.
– Det blir den faktiska kostnaden som gäller då. Vi får räkna på detta från kurs till kurs, säger Björn Larsson och menar att omdaningen också skapar nya förutsättningar för Kulturskolan.
– Det kommer att bli lättare för oss att behålla kompetent personal.

Kulturskolan har inte för avsikt att trampa in på områden som andra aktörer svarar för i kommunen, typ studieförbund eller dansskolor.
– Vi ska komplettera och stärka det som saknas i utbudet. Man kan se oss som en brygga mellan olika aktörer. Vi vill ge en möjlighet att utveckla de estiska intressena under kreativa  former, allt på bred front, avslutar Björn Larsson.

Läs mer:
Kulturskolan ser över avgifterna

Läs mer om Kulturskolans utbud och verksamhet på http://www.landskrona.se/kulturskolan.aspx

Till arkivet