Annons

Färg och formglada smycken hjälper unga gravida

Smycken i papper hjälper utsatta, gravida tonårstjejer i Uganda.
Bijouterier så snygga och billiga att du lätt kan köpa två, och samtidigt bjuda på en god gärning, finns på karnevalens Slow Motion-område.

Ifjol gjorde Ida Kjellberg och några studiekamrater sin socionompraktik i Kampala, Uganda.
Då väcktes tanken att göra något för att bidra till en drägligare tillvaro för de gravida tonårstjejerna som vi kom i kontakt med, berättar hon.

Annons
 

Tillsamman påbörjade vi en insamling och i oktober kunde vi öppna dörrarna till ”The Fortress”, säger eldsjälen som alltså sitter på karnevalen helt ideellt för att samla in ytterligare pengar till verksamheten genom att sälja handgjorda färggranna papperssmycke.
 
The Fortress erbjuder de utsatta, många gånger utslängda och utstötta tjejerna, ett temporärt och tryggt boende under graviditeten och födseln.
– Smyckena är gjorda av tjejerna på Fortress och med varje smycke följer en liten lapp om vem som gjort det, säger Ida Kjellberg och menar att smyckesverkstaden som man öppnat hjälper tjejerna att utveckla sin självkänsla, handlingskraft och ekonomi.

Halsbanden och armbanden i papper ser ut att vara gjorda av och känns i det närmaste som om de vore tillverkade i trä.
– Skillnaden är att dessa ska man inte ha på sig om det börjar regna, säger en leende Ida Kjellberg.

På plats vid Fortress-tältet finns idag konstnären David Åberg, välkänd happeningartist, med bland annat världens största tavla på meritlistan, och livemålar.
– Tavlan kommer att auktioneras ut bland karnevalsbesökarna och pengarana går oavkortat till Fortress, avslutar Ida Kjellberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser