Annons

Biltvätt hemma är en miljöbov

Att ägna en semesterdag åt att städa bilen är något som är ganska vanligt i de svenska hemmen. Många passar även på att tvätta sin bil då den står på garageuppfarten eller ute på gatan. Detta är dock något som miljöförvaltningen vill sätta punkt för.
– Jag rekommenderar att man tar sig till någon typ av bilvårdsanläggning om man ska tvätta bilen. Det gäller även om bilen inte är så smutsig. De medel man använder vid biltvätt är miljöfarliga, säger Patrik Karlsson, miljöinspektör på Landskrona stad.

Ett miljövänligt alternativ är att tvätta bilen på en fordonstvätt med godkänd reningsutrustning. GO Biltvätt på Västra Fäladen är en sådan.
– Reglerna är mycket hårda men hos oss kan man tvätta miljövänligt, säger Göran Olsson som äger GO Biltvätt.
– Tungmetaller, oljerester och föroreningar av olika slag samt tensider och andra kemikalier som finns i bilschampo och avfettningsmedel hamnar i tankar hos oss. Allt renas och de restprodukter som är farliga samlas och transporteras med speciella tankbilar till LSR, allt för att det inte ska hamna i det vanliga avloppsvattnet, förklarar han.

Annons
 

Det orenade tvättvattnet som rinner ner i brunnarna hos de som tvättar bilen hemma går via dagvattensystemet direkt ut i våra vattendrag där det skadar växt- och djurlivet.
– Det är lite klurigt. Det är inte förbjudet enligt lag att tvätta bilen på garageuppfarten men enligt miljöbalken är det olagligt att förorena dagvattnet. De som kontrollerar detta är NSVA, avslutar, Patrik Karlsson.


På biltvätten ser Knut Condrup till att det finns såväl spolarvätska som doftspray och papper för att bilen ska bli ren. Allt är noga planerat för att miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser