Annons

Karnevalsgänget laddar för fest

De synliga bevisen för att det är karneval om en vecka har kommit. Elskåp har satts upp längst med Eriksgatan och parkeringen på Kasernplan är avstängd. På lördag börjar det att resas tält och på söndag anländer tivolit medan det på måndag är det dags att börja uppföra scenerna. – Vi är i fas men det kittlar i magen, säger Niclas Lundblad, en av karnevalsgeneralerna när Landskrona Direkt träffade den innersta kretsen av gänget som ska fixa festen. – Om man räknar in alla som är inblandade så är vi 600 personer som jobbar med karnevalen. LISA svarar naturligtvis för merparten. Därtill kommer knallar, artister, och tivoliarbetare. Det är första året som Niclas och hans kollegor i det nystartade företaget Creandia, Dennis Westerberg och Lena Bergkvist, arrangerar karnevalen och vid sin sida i ledningen har de Sebastian Swärd som sina blott 22 år till trots, har varit med tidigare. – Han har jobbat sidan om Olle Larsson och hans kunskap är ovärderlig. Det hade inte fungerat utan Sebastian, säger Dennis Westerberg. – Olle har en oerhörd rutin och han har lärt mig mycket. Men det som gör att det är kul i år är att jag får vara med i en oerhört kreativ grupp som hela tiden kommer med idéer som vi alla försöker verkställa, säger Sebastian Swärd. – Olle var otroligt. Han brukade ta semester den första veckan i juli varje år. Jag förstår inte hur han klarade av det, säger Niclas Lundblad och skakar leende på huvudet. De fyra jobbar praktiskt taget varje vaken timme på dygnet och har så gjort de senaste tre månaderna. Allt har fungerat perfekt och nu återstår det rent praktiska arbetet innan allt drar igång på torsdag eftermiddag. – Den största stressen är egentligen den ekonomiska. Vem som helst kan arrangera en karneval om det finns obegränsat med pengar, men man ska ha klart för sig att marginalerna idag är oerhört små. Jag är dock inte orolig. Nu kör vi, säger Dennis Westerberg och gör tummen upp. Det kommer att vara många nyheter under festligheterna och en hel del av dessa har vi skrivit om tidigare. En nyhet för alla matälskare är att det kommer att upprättas ett mattorg på Kasernplan. – Där kommer 20 olika matknallar att stå, var och en med sin speciallitet. Mitt bland dessa kommer vi att ställa upp bänkar och bord så att kunderna kan sitta och äta, säger Niclas Lundblad. – Barnet kanske vill ha en hamburgare medan mamman vill ha något thailändskt och pappan en langos. Då kan de gå dit och äta tillsammans. Vad gäller just langos så är det något som Niclas, till vardags kock, äter på varje karneval. – Jag vet inte om det är så gott men det hör till karnevalen så därför blir det en varje år med rödlök, rom och creme fraiche, säger han och skrattar. Även maten som serveras i krögtartälten kommer att hålla en högre kvalitet än tidigare år utlovar kocken. – Här har vi tänkt till. Vi säljer inte mat för att vi måste, för att få sälja öl. Vi vill ha bra mat och därför har vi höjt ribban ett par snäpp. Vi har även en överraskning på gång på Rådhustorget men vad det är avslöjar vi inte. Klart det blir bra jazz I olika media har folk tyckt till om det musikaliska utbudet och karnevalsledningen har även fått en del kritik, bland annat för att man inte längre har något jazztält. – Det betyder dock inte att vi inte har någon jazz, säger Lena Bergkvist och förklarar. – Vi har engagerat såväl världens bästa munspelare, Filip Jers som bland annat mottog Alice Babs Jazzstipendium så sent som i år. Dessutom kommer Anna Christoffersson som hyllats i såväl Svenska Dagbladet som Dagens Nyheter. Bemöter kritik Att alla inte kan få sina önskemål tillgodosedda förstår alla och en var. Karnevalsledningen har dock försökt komma i kontakt med samtliga av de som på något vis kommit med kritik och försökt nå en lösning eller ge en förklaring. – En kille ringde mig och han hade en del synpunkter. Vi bestämde då träff och jag ska personligen gå med honom och hans följe till scenen på Slow-Motionområdet , säger Dennis Westerberg. – En annan fick en aha-upplevelse när vi väl förklarat vad som väntar. Karnevalsgänget som Landskrona Direkt träffar är dock tydliga med att det inte bara är dom själva som valt artisterna. – Vi har ett programråd som suttit ner och jobbat med banden. Först gick vi ut på Facebook och frågade vad folk ville ha. De tre första platserna togs av Apopocalyps, Joddla med Siv och Maskinen och de banden är bokade. På fjärde plats kom inget band. Där skrev folket att de ville ha någon annan öl än de tidigare åren och så har också blivit fallet. I år kommer det att vara Carlsbergs sortiment som säljs, säger Niclas Lundblad och berättar om ett tips de fick. – I programrådet sitter en tjej som heter Elin. Hon tipsade om ett band som heter Panetoz och att de har en låt som heter Dansa Pausa och som skulle bli årets sommarplåga. Själva hade jag inte hört talas om dom då vi fick tipset men det har ju visat sig att Elin hade rätt. Vad gäller just bandbokningar så varierar priserna kraftigt. Det har karnevalsgruppen blivit mycket väl medvetna om. – Ta ett band som Kent. De kostar dubbelt så mycket som hela vår artistbudget. Många har karnevalståget som festligheternas höjdpunkt och de kommer inte att bli besvikna. Tåget kommer som tidigare att ledas av historiska personer som följs av sambadansare och föreningar som visar upp sig. – Här har vi valt att inte ändra för mycket. Skillnaden blir att det inte kommer att finnas någon läktare på Kungsgatan och att tåget kommer att gå till Jönsaplan. Där kommer en hel del av sambagrupperna att fortsätta att visa upp sig och dansa, meddelar Lena Bergkvist som även varit med och hållt i sambaskolan med 45 deltagare som tränat i hårt inför elddoppet. – En nyhet är också att på scenen på Action-området blir det flera dansuppvisningar. Av de ungdomliga och häftiga slaget, poängterar Lena Bergqvist. En scen som kommer att få stor uppmärksamhet är den i Slottsparken tror Sebastian Swärd. – Susanne och Christer på Slottscaféet är med på noterna och kommer att få mycket att göra. Jag tror att det på torsdagen kommer att slås publikrekord i parken då Olle Larsson kör sitt Kul i juli-koncept med bland andra Molly Sandén, Siw Malmkvist och Martin Nilsson. Dessutom dyker Johan Östberg upp, säger Sebastian Swärd. – Och vem vet kanske sitter Eric Saade i publiken, tillägger Dennis Westerberg som kan de senaste Allsångsskvallret. Nu återstår alltså en knapp veckas stenhårt arbete innan det är dags för examen. – Nu kör vi så att det ryker och jag är optimist. Vi i vår grupp vet att vi har gjort vårt absolut yttersta och nu hoppas vi att vädergudarna är med oss och att Landskronaborna uppskattar festen, avslutar Dennis Westerberg.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser