Annons

Gränsen mellan konst och hantverk

Connecting förbinder. Det är devisen för det gränsöverskridande samarbetsprojekt och den vandringsutställning med nutida konsthantverk från fem länder som i morgon slår upp portarna på Landskrona konsthall.
– Lika mycket som det är en utställning har detta varit ett utbytesprojekt mellan oss deltagare, säger glaskonstnären och lektorn i konsthanteverk, Jonas Rooth som därmed återvänder till Landskrona där han var en av utställarna när Mixed Emotions visades hösten 2008.

Connecting  bygger en bro mellan tradition och förnyelse och omfattar alla områden innanför konsthantverket: smycke och metall, föremål och installationer av keramik, glas, trä, textil och papper.
– Här finns något för alla och en var, säger Birthe Wibrand, konstintendent i Landskrona stad.

Annons
 

Vandringsutställningen som i och med Landskrona når sin slutdestination visar verk av 40 professionella konsthantverkare från Tyskland, Norge, Danmark, Finland och Sverige.
Det gör att alla verken nu också är till salu, säger Birthe Wibrand.

Projektet startade 2011 i Flensburg.
Men redan några år innan hade vi kommit med idén och tidigt hörde vi av oss till Landskrona för att få visa utställningen även här, berättar keramikern Eva Zethraeus.
Att valet föll på Landskrona beror på att vi ville visa utställningen i Skåne och konsthallen är som gjord för att visa konsthantverk, säger hon och slår ut med handen.
– Här är så fantastsikt vackert.

I anslutning till utställningen i Landskrona arrangeras en omfattande föreläsningsserie samt en konstverkstad för barn. I samband med lördagens vernissage blir det klockan 14 tal av kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg, riksdagsman Cristina Husmark Pehrsson – vice ordförande i Nordiska ministerrådets svenska delegation, Linda Fagerström, Fil.dr konsthistoria, konstkritiker samt Cornelia Patz-Nahm, initiativtagare till utställningen.
– Passa även på att se The Swedish Soundpainting Orchestra klockan 15, det är lite mer än bara ett musikframträdande. De är riktigt bra, utlovar Mia Widell från Landskrona konstförening som är en av samarbetspartnerna till utställningen när den nu visas i konsthallen fram till och med den 26 augusti.


Eva Zethraeus inspireras av koraller och berättar om hur japaner ramar in sina upplevelser i naturen.


Irna My Lindqvist arbetar i graal men blästrar fram klarglaset.


… så att stora färgstarka pokaler blir resultatet ofta inspirerad av Art Nouveau och jugend.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser