Annons

Sommarjobb: Ledarskribent

Redan som 17-åring, var han landets yngsta ledarskribent. Kvällsposten var det då som gällde. Idag har Csaba Bene Perlenberg hunnit bli 28 år och filmregissören, manusförfattaren och den frilansande krönikören är tillbaka på ledarredaktionen. Denna gången är kontorsstolen placerad i Halmstad på Hallandsposten.
– Jag drog en lättandens suck när matchen igår slutade 3-3. Det hade inte varit roligt att starta det nya jobbet om vattenpololaget besegrat Halmstad eller om jag fått motta mobbningen vid en förlust. Inga sådana tendenser har uppenbarat sig idag.

Första ledaren ut behandlar ungdomsbrottslighet, vilket Csaba Bene Perlenberg menar är ett vuxenproblem.
– Många ungdomar är väldigt ensamma. Det handlar om att dessa ska bli sedda, säger han och som i sin ledare följaktligen avslutar med raderna: ”Det handlar inte om att vi inte ser dem, för det gör vi. Vi vet vilka dessa ungdomar är. Det handlar om att inte titta bort.”

Annons
 

Fridfulla Halmstad. Hur ser ungdomsbrottsligheten ut i en jämförelse med Landskrona?
  Det har jag faktiskt ingen aning om. Jag sätter problemet i ett annat perspektiv. Egentligen krävs det så lite för att vi ska få ut så mycket. Att vi vuxna är ett stöd och vågar lyssna och samtidigt gör något åt det.

Vad har du för kunskaper om den lokala politiken i Halmstad och i tidningens övriga spridningsområde?
– I grunden handlar det om research. Den lokala politiken kan antingen vara ointressant eller det viktigaste i hela världen. Det handlar mycket om att belysa en fråga och få läsarna att tänka till.

Men samtidigt tar lokalpolitikerna välbehövligt sommarlov nu…
– Ja, och det öppnar för att skriva om andra ämnen också. Exempelvis kommer vi i morgondagens tidning att rikta ljuset mot det eländiga faktum att maj till augusti är den mest intensiva perioden för självmord. En tid då vi spenderar mer tid med familjen men också en period då det finns mer hormonobalans.

Du pendlar med tåg varje dag.  Kan vi räkna med en ledare som går på djupet med situationen för alla kollektivresenärer?
– Sannolikheten för att det blir en är inte låg.

Var står tidningen politiskt och var står du själv på en höger-vänsterskala?
Tidningen är oberoende liberal och själv brukar jag skämtsamt säga att jag är en konservativ vänsterliberal. Jag är inte medlem i något parti.

Använder du fortfarande “Din jävla sosse!” som svordom när du är förbannad på någon?
– Jag hoppas att jag växt upp sedan jag sa det.

Fem veckor på Hallandsposten följs av fyra veckor på Eskilstuna-Kuriren. Vad har du för projekt på gång i höst?
– Jag har nyligen skrivet på ett kontrakt där jag förbinder mig att undervisa ytterligare ett år. Sen har jag alltid min långfilmsdebut men det är en jäkla lång process. Jag kommer för övrigt nästa vecka att åka till Gotland och Almedalsveckan. Där ska jag medverka i en paneldebatt om talangutvecklingen för unga filmare tillsammans med bland andra kulturministern. Därefter kommer min kortfilm ”21” som spelats in i Landskrona att visas.

Du är flitig på Twitter och börjar närma dig 10 000 tweets. Hur ska det firas?
– Det är för jävligt. Men att facebooka eller twittra för sina 1000 ”kompisar” är en sak. Att representera en läsekrets på 50 000 då rycker man sig i kragen.

Lycka till i sommar och förhoppningsvis ska du väl hinna med en sväng
ut på stränderna vid Tylösand.
– Tveksamt, men tack ändå.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser