Annons

20 miljoner plus 2013 tror S

Inga besparingar och 20 miljoner plus i kassan. Så kommer det att se ut 2013 om Socialdemokraterna får bestämma. Detta kom fram vid en presskonferens på torsdagen då oppositionsrådet Niklas Karlsson presenterade sitt partis budgetalternativ för kommande år.
– Budgeten ska dock ses som ett inriktningsdokument till budgetmötet i november då vi kommer att presentera mer detaljerade siffror, säger socialdemokraten.
– Vårt fokus ligger på skola, arbete och välfärd.

Då den styrande Treklövern presenterade sin budget nyligen visade den på ett blygsammare överskott, knappt 5,3 miljoner kronor, samt att det låg besparingsbeting på 15 miljoner kronor hos de olika förvaltningarna. Dessa har Socialdemokraterna valt att nollställa.
– Det har sparats så mycket nu att vi inte tror att man kan fortsätta utan att det påverkar kvalitén, säger Niklas Karlsson.

Annons
 

I S-budgeten står det att läsa att partiet inte vill kompensera förvaltningarna för någon eventuell inflation och detta bidrar till ett plus på cirka 4,5 miljoner kronor. En annan större post är att Socialdemokraterna drar in Treklöverns anslag för kommunmål på 3,7 miljoner kronor. Dessutom vill man inte betala ut 500 000 kronor till stadens utvecklingsråd och inte heller bevilja Stadsbyggnadsförvaltningen ett extra anslag på 1,5 miljoner kronor.
– Eftersom omsorgsförvaltningen tvingas till besparingar då de överskridit sin budget tycker vi inte det är rätt att utan diskussion bevilja stadsbyggnadsförvaltningen extra anslag då de överskridit sin, säger Niklas Karlsson.

Vad gäller investeringar så vill Socialdemokraterna bygga till ridhuset vid Karlslund för två miljoner kronor samt renovera omklädningsrummen bakom engelska läktaren på idrottsplatsen för sju miljoner. Vad gäller Idrottsplatsens a-plan och faciliteterna runt denna vill S investera två miljoner 2013 och ytterligare åtta 2014 för att kunna garantera allsvenskt spel.

En investering vill dock Socialdemokraterna nollställa. Det är teknik- och serviceförvaltningens 20-miljonerssatsning på ”attraktiva skollokaler”.
– Vi är egentligen inte emot en satsning men senast när vi byggde om Gullstrand så blev det oerhört mycket dyrare än planerat. Vis av erfarenheten vill vi titta extra noga på vad som behövs och vad det kostar innan vi budgeterar några pengar till detta, säger Niklas Karlsson.

En annan större investering som ligger i framtiden är satsningen på ett digitalt kulturhus. Något som Socialdemokraterna vill påbörja först 2015.
– Då tar vi etapp ett som kommer att kosta 20 miljoner och året efter tar vi nästa som kommer att kosta lika mycket.

Statistik visar att försörjningsstödet i staden de senaste tio åren ökat i kronor och ören samtidigt som antalet som söker försörjningsstöd minskat.
– Det är ett tecken på att klyftorna i vårt samhälle ökar och det är något som vi vill ändra på. Det gäller att få fler i arbete. Då kommer bland annat resultaten i skolorna att bli bättre. Det är ju så att föräldrarnas villkor påverkar barnens förutsättningar. Och för att komma dit måste vi lyssna på expertisen. Ett exempel är Tapio Salonen och hans gendigna arbete Hela Staden. Här har vi mycket att lära för att bli bättre, säger Niklas Karlsson.

På onsdag nästa vecka är det budgetmöte i kommunfullmäktige. Då kommer samtliga budgetförslag att presenteras med start klockan 09.00.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser