Annons

Gigantiskt träd kapas

Stadens största träd till omfånget är en svartpoppel som står i koloniområdet vid Citadellet. För ett par decennier sedan tvingades man klippa ner det rejält på grund av dess skörhet och på onsdagen tar man ytterligare ett steg då man kommer att kapa det ner till några meters höjd. – Det är en viktavlastning och den är tvungen. Det är livsfarligt att vistas vid trädet. Skulle det blåsa lite för mycket och en del av trädet skulle falla så är det inte mycket man kan göra, säger Daniel Andersson på D.A Trädservice som ska kapa det stora trädet.
– Innan vi kapade förra gången så knäcktes en stor gren av och föll till marken så hårt att den stuga som stod intill flyttades en decimeter, berättar Magnus Lantblom, ansvarig för utsmyckningen av stadens parker och torg.

Meningarna går isär om hur gammalt trädet är. Enligt Daniel Andersson är det mellan 200-250 år gammalt men Magnus Lantblom tror att det är betydligt yngre.
De är ju arborister och bör veta bäst men jag tror att det inte är äldre än 100-120 år, säger han och berättar om myten kring hur trädet hamnat där det är.
– Det sägs att det var en dragon som satte en käpp i marken för att binda sin häst vid och att denna käpp sedan slagit rot. Men det är nog en myt, säger han och skrattar.

Annons
 

Att genomföra kapningarna är ett riskfyllt moment och Citadellvägen är avspärrad liksom de trädgårdar som ligger intill det gigantiska trädet.
– Vi har varit uppe och kollat hur det ser ut och när vi satte spännband runt två förgreningar rubbade allt sig. Det gäller verkligen att gå försiktigt fram, säger Daniel Andersson som vet vad det innebär att fälla stora träd.

Låter namnet bekant så är det han som för några år sedan snidade de träskulpturer som pryder bland annat Stadsparken i Landskrona. Någon skulptur blir det dock inte i fallet med svartpoppeln.
– Nej, det är helt ihåligt. Möjligtvis skulle man kunna göra en busskur eller något men det är inte aktuellt, avslutar Daniel Andersson.


Omkretsen runt trädet mäter 10 meter. Stammen är dock likt Pippi Långstrumps träd ihåligt och utgör därmed en fara.


När spännbandet sattes i förgreningen kändes det i hela trädet.


Poppeln kommer nu att kapas så att den kommer att se ut som en större Skånepil.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser