Annons

Glädjen att glädja någon annan

Skratt, men inte minst en och annan glädjetår syntes hos deltagarna när det var säsongsavslutning för två hälsofrämjande projekt på Artillerigatans äldreboende och korttid.

Sommarspring i benen och förtjusningen av att träffa de äldre gick inte att ta miste på hos barnen från Glumslövs förskola, avdelning Vinden, när man för fjärde gången under terminen var och hälsade på sina betydligt äldre kamrater.
– Var är min?, undrade Viktor och tittade lite ängsligt efter danskan Grete. Snart hade de båda funnit varandra igen och dagens välbesökta gemensamma gymnastikpass på gården bakom gamla Vallgården kunde starta. Med liv och lust gav sig deltagarna, som fantastiskt nog hade ett åldersspann på 4-99 år, i färd med att motionera kroppens alla muskler.

Annons
 

Gymnastikpassen som körs en gång i veckan samt besöken av barnen som är i åldern 4-6 år och sker med fjortondagarsintervaller startade sedan enhetschefen Malin Sörensson ville skapa en mer meningsfull och aktiv vardag för vårdtagarna på boendet.
– Båda projekten har fallit mycket väl ut, säger hon och det är egentligen bara att titta sig omkring för att få det bekräftat.
– Barnen har kommit hit och tillsammans med de äldre gjort gemensamma saker. Man har ritat, spelat spel och intervjuat varandra för att nämna några av sakerna, säger enhetschefen samtidigt som det kallas till korvgrillning.

Barnen är snabbt framme och eskorterar, alternativt hjälper till med rullstolarna, där det behövs, för att alla ska komma tryggt till bords.

Förskollärarna Ulf Sjöberg och Annika Bengtsson lovordar projektet men också sina elever.
– Vi har ett bra klimat i gruppen och det har varit en viktig förutsättning för att detta skulle bli så pass lyckat, säger Ulf Sjöberg och de båda pedagogerna hoppas på en fortsättning till hösten men även att det ger ringar på vattnet och att fler avdelningar gör liknande projekt tillsammans med andra äldreboende i kommunen.
– Just glädjen att få glädja någon annan har varit en av de stora behållningarna för vår del, menar Annika Bengtsson.

Wera Carlsson trivs och ser fram emot besöken från förskolan.
– Det är mycket trevligt. Senast var det en pojke som upptäckte mitt larmarmband och så talade vi om det, berättar hon som även gillar att man börjat med gymnastik på äldreboendet.
– Men det är klart jag är öm i varje muskel dagen efter, säger hon följt av ett hjärtligt skratt.


Även kinderna behöver få sin motion.


Skuggboxning.


Lite lunchsnack.


Viktor har danskar i släkten och tycker om att prata med Grete.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser