Annons

Jenny Lindhe erhöll

Vid en ceremoni på Pumphusets konsthall härförleden tilldelades Jenny Lindhe det årliga stipendiet från Claës Lewenhaupts stiftelse för unga fotografer, på 10 000 kr.
–  Jag kommer att använda stipendiet för att jobba vidare med den serie som jag kommet att ställa ut på Landskrona museum i höst, berättar fotografen som är utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg.
– Jag jobbar främst inom iscensatt fotografi med dokumentära inslag. Mitt senaste arbete rör sig kring sorg, om de som överlever en katastrof, säger hon.
– Genom fotografi, text och video skildras erfarenheten av att vara kvar i den påtagliga frånvaron av något väsentligt. Utgångspunkten tas genom en familjs upplevelse av två självmord i en familj på fem, men är i stort en skildring av överlevnadsskuld och den stigmatisering som kan uppstå i ett samhälle där döden på många sätt är tabu.

Jenny Lindhe, är född 1974 och arbetar som frilansfotograf och konstnär.  Hon är styrelseledamot i Fotoförfattarsektionen inom Svenska fotografers förbund och driver också nystartade fotogalleriet, fotobokhandeln och ramverkstaden Breadfield i Malmö, tillsammans med Tony Kristensson som förövrigt erhöll stipendiet 2010.

Annons
 

Motivering till stipendiet löd:
– Jenny Lindhes bilder visar vid första anblicken lugna och rofyllda landskap. Denna stillhet är dock försåtlig och oroande, gåtfullheten når oss sakta, berör och blir alltmer intensiv.
Som fotograf låter Jenny oss ana den hemlighetsfulla gränsen mellan yta och innehåll vilket får oss att välja Jenny Lindhe som årets mottagare av Claes Lewenhaupts stipendium för unga fotografer.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser