Annons

Varmare och skönare i Landskrona än i Helsingborg

– Tiden går för fort. Man hinner inte njuta så mycket som man vill, suckar Hans Lehrecke när det åter är dags att avlägga en väderrapport över den gångna månaden.

– I likhet med varje år lämnar jag maj med vemod. April och maj är enligt min mening de månader, som mest bjuder på sig själva. Vi lämnar också en ”sommarmånad”, säger han och informerar att medeltemperaturen för maj blev 13.0 grader mot normalt 11.8 .
–  Helsingborg hade +12.8, så vi var lite bättre! , säger han och mungiporna börja smyga uppåt igen.

Annons
 

De första majdagarna ärvde värmen från de sista aprildagarna, men den fjärde blev det kyligare. Värmen ville sedan inte  komma tillbaka förrän  den tjugonde och den tjugoandre hade vi hela +27.7.

Vi fick sedan en härlig vecka med temperaturer mellan 20 och 25 grader för att den tjugonionde på förmiddagen se termometern sjunka ganska radikalt i samband med en kallfrontspassage.
– De tre sista dagarna blev drygt tio grader kallare och frost lär ha förekommit lokalt på Sydsvenska höglandet, vet Hans Lerhecke.
– I Dalarna snöade det rent av den den trettionde men här i Glumslöv föll minimumtemperaturen aldrig under 4 grader.

– Den  varmaste majmånaden under min mätperiod var 1993 då vi snittade +15 grader. På min födelsedag den tjugofjärde det året var det nitton grader i havet, vilket skulle bli säsongens högsta.
Den kallaste  majmånaden han mätt upp var 1996 med enbart 8.6 grader.

Vad nederbörden  beträffar så blev det den fjärde månaden i rad med stort nederbördsunderskott. 
– I snitt får vi 45 mm. I år fick vi drygt 31 mm.

Tiden nionde till tolfte regnade det varje dag med 9 mm som max.

Hur förhåller det sig annars med vegetationen i Glumslöv?
– Grönskan kom ganska normalt.  Det blev en halvgrön första maj. Syren och liljekonvalj slog ut mellan den femtonde och tjugonde. Fruktträden blommade rikligt. Torkan medförde tyvärr att blomningen gick snabbt. I trädgårdslandet har vi hela månaden kunnat skörda rädisor samt under andra halvan gallringsfärdig sallad.

Hur ser du ut på fälten runt byn?
– De bönder som satsade på raps kan tala om  bingo. Trots torkan blommade den  länge. Tyvärr för öga och luktsinne är den fina blomningstiden nu över. Betorna kommer bra, rågen står fint och började gå i ax i rätt tid, den artonde på Eriksdagen.  Höstvetet tog dock stryk  under  barfrosten  i februari och jag vet att många lantbrukare fått så om.

1993 var det badväder redan i maj sa du. Hur  har det varit på den fronten i år?
– Stormen Berit tog som bekant hand om badbryggorna i Sundvik och Ålabodarna. Båda bryggorna är på gång och jag får uttala min beundran för den kraft man lägger ned för att återställa ordningen i Sundvik. Nu får vi bara hoppas på nytt badväder.  Den tjugosjunde uppmätte vikarierande badmästare Sven Bengtsson sjutton grader i Sundvik. För hans  kollega, hamnmästare Bengt Abbe,  är kanske de kyliga dagarna välkomna, då man inte behöver känna samma  stress.

Vilka märkligheter ska vi minnas från den gångna månaden?
– Månaden har varit ovanligt sensationsfri. Att det vid månadsslutet snöar i Riksgränsfjällen tillhör inte det ovanliga. På 80-talet  hade vi snö den trettonde juni  norr om Örkelljunga.  På månadens nästsista  morgon var  det minus två grader i
Visby, som blev kallast i södra Sverige. En förklaring kan vara att kalluft som i den klara natten bildats över gotländska högplatån,  rann ned mot Visby.

– Från kontinenten kan jag rapportera om ett för årstiden ovanligt kallt högtryck. I mitten av månaden uppmättes temperaturer mellan 10-15 grader i Tjeckien medan det var lika många minusgrader i alpdalar.  I bosniska Sarajevo,  söder om högtrycket och därför drabbat av kalla  nordvindar, rapporterade man om snö den fjortonde.
 

Hur blir då juni?
– Den inledda vädertypen lär bestå fram till omkring Nationaldagen. roligtvis kan en  omläggning till varmare  väder  ske då.

Finns det något  samband mellan maj- och junivädret?
– Jag har lagt märke till hur vackert väder i slutat av maj och början av  juni  ofta följs av en dålig sommar.  Låt detta vara en tröst, om vädergudarna inte visar sig från sin bästa sida de närmaste dagarna.  Något samband i övrigt har jag inte  noterat. Utom  att maj följs av en  varmare månad.  Dock med ett undantaget 1993 då var medeltemperaturen  i maj +15, medan den i juni sjönk till 14.2.

– För böndernas och trädgårdsodlarnas skull hoppas jag på några dagars regn. Efter  regn kommer solsken och  jag tror och hoppas på värme mellan den femte och tionde  samt önskar alla läsare en fin sommar, som alltså tjuvstartade tidigt  i maj.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser