Annons

Kattstryparn intar bakgård

Efter en veckas repetitioner i strålande sommarväder kom regnet lagom till den smånervösa pressvisningen. Hukade under ett par paraplyer stod den församlade lokalpressen och beundrade den pittoreska bakgården på Norra Kyrkogränden 32 med sina gamla korsvirkesmagasin, spelplats för Kattstryparn.

Regnet krävde en del korrigeringar, för inte gick det att sitta direkt på den regnvåta trappan, men så snart en handduk avvärjt problemet kunde skådespelarna från  Öresundsteatern och den numera rutinerade ensemblen från den dagliga verksamheten spela upp ett par scener ur pjäsen.
Jag tycker att man snäpper upp skådespeleriet ytterligare med denna produktionen, säger Susanne Rosenström, områdeschefen för funktionshinder vid omsorgsförvaltningen.
Det är det tredje samarbetet mellan förvaltningen och den fria teatergruppen som senast utmynnade i ”Den stora rådhuskuppen” och dessförinnan i ”Mordet på tullmästare Peter Reinhardt”.
– Vi spinner vidare med berättelser ur Landskronas historia eller om vi ska säga, den tänkta historien, säger Anders Kungsman som tillsammans med kollegan Per Ullberg skrivit manus till Kattstryparn.
– Tillsammans med ensemblen har vi sedan resonerat kring hur villkoren såg ut för funktionshindrade i början på 1900-talet.
Ganska snart hade man ”rangordningen” klar för sig.
– Visst, de funktionshindade levde i samhällets utkant, konstaterar Anders Kungsman och diskussionerna med ensamblen kom mycket att handla om ”utanförskap och bemötande”.
– Grundtanken i Kattstryparna är att man ska bli  älskad för den man är, säger Anders Kungsman.

Annons
 

Pjäsen utspelar sig veckan innan och efter midsommar 1916.
Huvudpersonen, Alfred, spelad av Martin Selring, är en funktionshindrad man som jobbar som kolutkörare i staden. Sedan modern dött några år tidigare lever han ensam i ett gammalt fallfärdigt hus i närheten av Granet.
– Vilket hus är det egentligen?, undrar Martin Selring i samband med pressvisningen och får till svar att han får ta en runda förbi och själv utse huset.
– De flesta är elaka mot mig. Katten är min bästa vän, säger Martin Selring som verkligen går in i sin roll.
– Jag lever mig in i Alfred. Han är lite egen och det gör att han inte blir bjuden på midsommarfesten.

Slutet blir spännande och involverar rent av en ökänd änglamakerska men mer ska vi nog inte avslöja.

Premiären av Kattstryparn på lördag är sedan någon månad tillbaka utsåld.
Men det finns biljetter till de övriga speldagarna som är  3, 9 och 10 juni, klockan 19:30. Biljettbokning kan göras via  www.oresundsteatern.se men även på plats en timme innan pjäsen startar

Kattstryparn  spelas i två akter med en interaktiv paus däremellan då det serveras en enklare midsommarmåltid som ingår i biljettpriset.


Per Ullberg väntar på att regnet ska avta.


Fastighetsägaren (Liridon LLapashtica) tar in hyran från sina hyresgäster. Att pjäsen spelas i befintlig miljö precis som den gjorts vid tidigare samarbeten mellan omsorgen och Öresundsteatern (i rådhuset och vid vallgraven) skapar möten vare sig man köpt biljett eller inte.


Fastighetsägaren (Liridon LLapashtica) och Trädgårdsmästaren ( Enver Ibishi) börjar få rutin på skådespeleri och kan mycket väl tänka sig en fortsättning inom teateryrket.


Fastighetsägarens dotter sittande till höger spelas av Linda Forslund som är debutant i sammanhanget.
– Det är roligt men lite nervöst, medger hon.


Alfred och katten.
– Även gränden kommer att göras tidstypisk. Vi kommer bland annat att involvera ridklubben så att vi har en häst på plats, berättar Anders Kungsman.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser