Annons

Ny chans att besöka stans hemliga rum

Det var fyra år sen sist men på lördag är det dags igen. Statens fastighetsverk (SFV) gläntar åter på dörren till några av Sveriges hemligaste rum, varav ett par finns i Landskrona.
– Landskrona Citadell och Gråen med sin spännande historia passar väl in i årets tema som är  maktbalans, säger Maria Nordh, förvaltningsområdeschef vid Statens fastighetsverk.

Tanken är inte att öppna samma rum två gånger i rad men Landskrona passar så bra in även i år. Senast var det en stor succé när 4000 besökare gästade oss på Citadellet och biljetterna till Gråen tog slut i ett nafs.

Annons
 

I år har SFV avsatt 200 platser för de som vill åka ut till Gråen.
– Vi kommer att dela ut dessa från klockan 10. Vi kommer att ha ett tält här inne på området där båtbiljetter men även till de olika guidningarna här inne på Citadellet kommer att delas ut, säger Jeanette Lundstedt, från Statens fastighetsverk och utlovar att alla som kommer åtminstone ska få en upplevelse.

På citadellet kommer SVF att bjuda på guidade visningar runt området, i slottet och i fängelset. I Bastion Landskrona visas försvarstunneln från andra världskriget.
– I fängelsehålan blir det ”kusliga” historier för de yngre. Och vi har även rensat ut i duvslaget, det vill säga i den norra rondellen, närmst Bastion Wrangel, där vi kommer att ha teater för barnen, säger Maria Nordh.

Det är i år tredje gången som Statens fastighetsverk låser upp hemliga dörrar och bjuder in svenska folket till allas vårt gemensamt ägda kulturarv. I år samlar Statens fastighetsverk de hemliga rummen under temat maktbalans. Det handlar om våra svenska befästningar och spänner över hundratals år av befästningskonst.

Landskrona citadell – danskens krona
När den första grundstenen till Landskrona citadell lades 1549 låg Landskrona i Danmark. Den danske kungen Kristian III, som ville få kontroll över handeln i Öresund och stärka försvaret längs kusten, lät uppföra citadellet. Det blev ett imponerande bygge med höga murar och en 70 meter bred vallgrav runt borgen. Ungefär hundra år senare, i och med freden i Roskilde, blev Skåne svenskt.

Hemligt och svårtillgängligt
En del av SVF:s hemliga rum är trånga och svårtillgängliga, som på Gråen.
– Tyvärr måste vi ha begränsning i antalet personer som vi med våra båtar kan ta över till ön. Det är en lite mer strapatsrik tur på ön varför man bör ha bra på fötterna samt god fysik om man tänker följa med dit, avslutar Maria Nordh.

Hemliga rum går av stapeln lördagen den 26 maj klockan 11.00-16.00. Det är fri entré på samtliga 15 platser i landet där arrangemanget hålls.


Kyligt var det att sitta i någon av de 32 cellerna i fägelsetornet. Standarden från 1860 är välbevarad.


Den finns en del utrymme i vallarna varav ett öppnas upp för allmänheten på lördag.


På Gråen har i man veckan förberätt sig inför lördagens invasion.


Har man tur så kanske göken visar sig på Gråen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser