Annons

Skolor tackade nej till dag för alla människors lika värde

För andra året i rad bjöds samtliga åttondeklassare i Landskrona kommun till teatern av IF Metall för att lyssna på stå-uppkomikern Behrang Miri som talade om alla människors lika värde. Många av stolarna gapade dock tomma då såväl Västervångskolan som Sandåkerskolan i Häljarp valt att tacka nej till inbjudan.
– Då Behrang Miri talade på skolmässan på Gullstrandskolan i januari var det en del elever som kände obehag. De kände sig uthängda. Därför ville jag inte tvinga våra elever att vara med och därför tog jag beslutet att tacka nej, säger Mattias Adolfsson, rektor på Västervångsskolan.

Förutom de två nämnda skolorna saknades åttondeklassarna från Dammhagsskolan.
– Tyvärr tror jag att det beror på en kommunikationsmiss här, säger Kenth Hellqvist på IF Metall och förklarar.
– De hade bokat 55 platser och allt var grönt. Då slutade deras rektor och då den nya tog över hamnade troligtvis allt mellan stolarna. Det var förklaringen jag fick när jag ringde dom.

Annons
 

Trots det stora frånfället var det inget fel på stämningen i teatern. De närvarande eleverna verkade inte känna av något obehag och Behrang Miri ömsom skojade och ömsom talade allvar till sin publik.
– Jag blir förbannad när folk säger att ni är framtiden. Det stämmer inte. Det är er tid nu. Ni ska inte köpa några enkla budskap som säger att Landskrona är fullt av invandrare och brottslingar för det stämmer inte. Lika lite som att det är invandrarnas fel att arbetslösheten i Sverige är hög. Faktum är att anledningen till att arbetslösheten inte är lika hög här som i en del andra länder är att integrationspolitiken fungerar bättre i Sverige än i andra länder, förklarade Behrang Miri och uppmanade alla att sluta använda ordet invandrare.
– Jag kallas för invandrare men jag är svensk. Jag vandrar ingenstans och det gör inte ni heller. Ni som kommit från ett annat land har vandrat färdigt.

Att skolan måste förändras är något som Behrang Miri lade stor tyngd vid.
– Jag minns att vi talade massor om andra världskriget och det är bra. men inte ett ord om Srebrenica, inte ett ord om Iran och Irak. Detta måste vi ändra på. När jag gick i fyran läste vi om Skåne ett helt år. Jag visste allt om Bromölla och nästan vad varenda ko i landskapet hette. Men Skåne är bara en liten prick på världskartan. Detta måste vi ta tag i och därför ber jag lärarna att inte se denna dag som ett projekt just idag utan att de tar vid där jag slutar, sade komikern på fullaste allvar.

– Vi har arrangerat dagar för allas lika värde i flera år och det är andra året som vi tar hit Behrang Miri. Vi tror att han når ut till ungdomarna på ett vis som kanske inte andra gör. Ikväll avslutar vi med en konsert på Tages med Kapten Röd, säger Kenth Hellqvist och avslutar.
– Vi tycker att det är oerhört viktigt att arrangera dagar som denna. Förutom att vi talar med åttondeklassare och bjuder på underhållning så är vi ute hela dagen på arbetsplatser och pratar i ämnet.

Sandåkersskolans rektorer har ej gått att nås för en kommentar om varför de valde att inte deltaga.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser