Skräck och romantik i kyrkan när orgeln blir en tidsmaskin

Redan idag står det klart att organisten Ulla Olsson återvänder till Landskrona och kyrkomusikdagarna i Sofia Albertina kyrka i augusti.
Ulla Olsson konserter som utmanar förväntningar och en och annan fördom gör ett turnéstopp i Landskrona.
– Den musik jag spelar målar upp stämningar som påminner om fantasy, skräck och science fiction, säger organisten Ulla Olsson.
– Jag vill förmedla att orgelmusik inte bara passar kyrkokonsertpubliken, utan också människor med alternativ musiksmak. Orgel är subkultur, säger hon.

Ulla Olsson är organisten som 2011 släppte det uppmärksammade albumet ”A Royal Swedish Goth Wedding”. Skivan innehöll fransk orgelmusik ur den romantiska och senromantiska epoken, och det är delar av den repertoaren och lite annat som hon nu framför på sommarens konserter.
– Det rör sej om mäktig, uttrycksfull och lyrisk musik med en cineastisk känsla, totalt väsenskild från den mer strikta och formbundna tyska orgeltraditionen.

En kyrkoorgel är stor som en ordinär lägenhet och byggd i flera våningar där tusentals pipor (!) står uppställda bredvid varandra.
– Lyssnar man riktigt noga kan man höra orgeln andas och när tangenternas rörelser fortplantar sig flera meter in i orgeln, säger Ulla Olsson som jämför orgeln med en tidsmaskin som i det här fallet tar dig 150 år bakåt i tiden.

Till arkivet