Annons

Korgen i fokus på årets stora utställning

Nu för tiden är det inte är så vanligt att man har en flätad korg med sig när man går ut och handlar men brödkorgar och andra varianter är vanliga i våra hem. På Landskrona museum har man valt att visa upp just korgen i sin stora sommar- och höstarrangemang och på söndag klockan 14.00 inviger före detta kulturchefen Christin Nielsen utställningen.

Alla flätade korgar görs fortfarande för hand. Den maskin har ännu inte uppfunnits som ersätter en van hand och ett säkert öga. Korgmakeri är ett uråldrigt hantverk som sett likadant ut sen stenåldern och förmodligen ännu längre tillbaka, och haft sin självklara plats i kulturer över hela världen.
Även idag fortsätter skickliga hantverkare att skapa nya uttryck och finna nya användningsområden. En av dessa är den danske korgmakaren Steen Madsen.
– Det finns ingen som livnär sig enbart på att tillverka korgar i Sverige och jag är nog den enda i Danmark, i alla fall som håller på med korgmakeri på heltid, berättar Steen Madsen i samband med att pressen visas runt bland de många stora som små hantverken.
– I Danmark är korgtraditionen väldigt stark. Den fullkomligt exploderade i samband med ett TV-program i början av 1990-talet, säger korgmakaren.

Annons
 

Rundvandringen på museets andra våning fortsätter.
– Här finns korgar från hela världen och gemensamt är att alla är till för att bära saker i. Det har till och med gått mode i korgarna. Vi har bland annat ett par av de så kallade Brigitte Bardot-korgarna som var moderna på 60-talet, säger Anneli Oxenstierna på museet.
– Utställningens äldsta korg är 3500 år gammal och har hittats i en gravkammare i Egypten. Det är dock långt ifrån den äldsta korgen man hittat någonsin. Den kommer faktiskt från Malmö och det rör sig om en ålryssja.

På utställningen finns korgar i alla de former. En del kan man gissa direkt vad de är till för medan andra väcker nyfikenhet.
– Den där tillexempel är en korg för spettkakor och som ni förstår så är den skånsk, förklarar Anneli Oxenstierna och pekar på en hög och smal skapelse.

Det finns dock korgar i utställningen som inte används. Steen Madsen stegar fram till en märkligt formad korg och berättar att det rör sig om ett konstverk.
– Denna korg är skapad av den irländska korgmakaren Joe Hogan och det är en vad som på engelska heter en ”ashole basket”.
Detta konstaterande föranledde att Direkten samlade den närvarande museipersonalen och frågade vilket ord vi skulle kunna använda i vår svenska text. Med ett leende på läpparna och blicken mot golvet valde samtliga att inte ge sig på någon tolkning.
– Det är ju inget man skulle vilja bli citerad på men det finns ju en hel del varianter, sade en skrattande Christine Nielsen som ska inviga utställningen på söndag.

Utställningen varar till och med den 4 november.


Den höga cylindriska korgen mitt i bilden är specialgjord för spettkakor. I bakgrunden står före detta kulturchefen Christine Nielsen och förbereder sig för invigningen på söndag klockan 14.00.


Den danske korgmakaren Steen Madsen berättar om konstverket ”ashole basket”. Översättningen lämnas åt läsaren själv att göra.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser