Jobb åt unga presenterades på 1 maj

I sitt första 1 maj-tal som socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson inledde Magdalena Andersson med att reflektera om mordet på en ung kvinna i Landskrona.
– En ung kvinna har fått sätta livet till i ett mord som upprört hela landet och Sverige måste vara ett föregångsland i kampen mot detta förtryck, poängterade en förkyld Magdalena Andersson och påminde deltagarna i ett soligt Landskrona om att mycket återstår att göra för att bekämpa denna typ av grova övergrepp.
– Det är nu tio år sedan mordet på Fadime och mycket arbete återstår att göra för att skapa ett samhälle där vi alla är medmänniskor, betonade Magdalena Andersson innan hon kom in på sitt huvudområde, ekonomi.

Hon tog då upp partiets vårmotion, som presenteras den 2 maj och innehåller förslag som ska skapa fler jobb och växande företag i Sverige. Ett förslag avslöjades inför enentusiastisk Landskronapublik.
– I vårt budgetalternativ kommer vi att föreslå budgetstimulanser som garanterar gymnasieungdomar jobb i sommar och i Landskronas fall handlar det om 800 sommarjobb.

– Vi prioriterar ungas möjlighet att bygga sin framtid före sänkt restaurangmoms. Om alla kommuner följer Nynäshamns initiativ och anammar förslaget så innebär det att unga från årskurs nio till sista året i gymnasiet blir erbjudna sommarjobb, det rör sig i hela landet om cirka 200.000 personer.

– Och då under en treveckorsperiod och med avtalsenlig lön.

Magdalena Andersson presenterades av Arbetarekommunens ordförande Anders Karlsson som ”Sveriges nästa finansminister” och som sig bör kom mycket av talet också att handla om siffror och ekonomi.
– Jag gillar siffror och tabeller, men ni precis som jag vet att bakom varje tal finns en människa, som du och jag. Tas man inte tillvara tappar man drömmarna. Jag vill leva i ett samhälle där alla är vinnare i sitt eget liv, poängterade hon och refererade till Zlatan Ibrahimović.
– Men det räcker inte med att Zlatan spelar som en gud om det inte finns medspelare som vill samarbeta. Vi behöver många Zlatan, men också medspelare och det får vi genom att satsa på kunskap och utbildning, förklarade Magdalena Andersson och kritiserade sedan Alliansregeringen för missbruket av ordet ”bidrag”.
– Är det studiebidrag som ger ungdomar möjlighet till utbildning som är missbruk, poängterade hon till publikens applåder.

Magdalena Andersson avslöjade också att det i socialdemokraternas skuggbudget kommer att finnas en strategi för innovationsupphandling.
– Värdet av våra offentliga upphandlingar uppgår till 500 miljarder kronor och det är pengar vi borde kunna använda mer offensivt. Det är så företagen växer sig starka, betonade hon och citerade även den förre statsministern Ingvar Carlsson.
Han poängterade att Sverige är för litet för konflikter och att vi har en tradition av innovation och företagande. Det är så det skapas nya jobb. Då kan vi inte peka ut parterna som särintressen, vilket regeringen gör.

Och för mötesdeltagarna var det inta bara vårvärmen som anlände, i luften låg även en stark optimism för ett regeringsskifte 2014.


Magdalena Andersson talade till Landskronaborna på 1 maj.


Ett par av skyltarna i årets 1 maj-demonstration.

Till arkivet