Annons

Konstrundan lockar långväga turister

Konstrundan är mer än en lokal angelägenhet. Det visade sig inte minst när Landskrona Direkt i söndags besökte flera Landskronakonstnärer och i stort sett alla pratade om långväga besökare.

Skulpturparken vaknade lagom till påsk upp ur sin vinterdvala och inramningen till årets samlingsutställning i konsthallen kunde inte vara tjusigare. Under 10 dagar med start på Långfredagen bjöd 150 konstnärer i regionen in till sina ateljéer.
I söndags var det sista dagen för Konstrundan och konstnärerna får nu så smått börja summera sin medverkan. Landskrona Direkt besökte sex av konstnärerna som har sina ateljéer i Landskrona.

Annons
 

Elizabeth Tyler


Elizabeth Tyler bjöd verkligen på sig när Landskrona Direkt hade vägarna förbi på söndagen.

En mycket nöjd och glad Elizabeth Tyler hade haft mycket spring hemma i huset på Erikstorpsvägen under konstrundan.
Bara under Långfredagen kom 350 personer, berättar hon som på sistone även gjort sig ett namn på Internet.
Jag har lagt ut tretton videoklipp på Youtube med olika lektioner och i dagsläget har 444 000 tittat på dessa. Varje morgon är det lika spännande när jag öppnar mejlen. Jag har fått brev från hela världen, från spännande platser som Tasmanien och El Salvador, där man har för långt att ta sig för att gå på en kurs, säger hon och berättar om ett annat brev som kom från en kvinna i Oman som tackat henne då hon inspirerats av hennes filmer.
– Hon fick lämna huset.
Internet har nu också lett till att Elizabeth Tyler kommit i kontakt med en e-boksförläggare i Kanada och en filmdistributör i Australien. I hemmet lockade hon med sina verklighetstrogna målningar, akvareller, grafik och nu också fotokonst. Närmast väntar en seglats i Medelhavet.
– Båten ligger i Grekland och jag hoppas att färgerna klarat vintern för nu blir det att måla från båten, säger hon med ett leende på läpparna.
– I höst ska jag sedan ha en utställning i Finland, avslutar den färgglad konstnärinnan som funnit sin bas i Borstahusen.

Georg Hansson


Georg Hanssons experimentlusta är fortfarande stor.
– Det gäller att hela tiden utvecklas, säger han.

Vi tar en snabb promenad bort till Löpargatan, dit Georg Hansson flyttat sin ateljé till radhusets uterum.
– Visst kom det mer folk när jag hade ateljén i Rustningshamn, säger han och drar ett streck i blocket när vi tittar förbi.
– Jag tror att många Landskronabor vill köra ut och ha ett annat mål också utöver själva konsten. En fin dag passade man på att fika i backarna när jag var där, säger konstnären som under de tio dagarna haft i 300 besökare.
– Samtidigt blir man aldrig profet i sin egen stad, säger han och saknar just lokala besökare.
Den tidigare slöjdläraren är något av nestor, åtminstone bland konstrundans medverkande Landskronakonstnärer. Trots 80 år fyllda är nyfikenheten stor och ett ständigt sökande efter utveckling syns i konsten. På samlingsutställningen hade han exempelvis en bild från ett besök i Afrika.
Folk har undrat om jag bytt stil helt. Hade jag haft ett sundsmotiv hade jag antagligen sålt bättre, funderar han.
Om det blir någon separatutställning under året fram till nästa konstrunda vet han inte.
– Däremot lär jag måla en tio-tolv nya målningar, avslutar han.

Rose-Marie Bengtsson


Ner i en trivsam källarlokal på Sandvången har Rose-Marie Bengtsson flyttat sitt galleri och sin verkstad.

Ny verkstad och utställningslokal har också glaskonstnär Rose-Marie Bengtsson som i år tagit emot besökarna i en källarlokal i Sandvången.
– Problemet har varit parkeringsplatser. Till nästa år kan väl folk som har vänner och bekanta på Sandvången bjuda hem dem under Konstrundan, säger hon och skrattar hjärtligt.
Att det nu mer än tidigare pratas om KKN-näringar (Kulturella och Kreativa Näringar) i Landskrona uppskattas av konstnären men hon säger samtidigt.
– Att man lägger två arrangemang samma vecka som vi inte har möjlighet att lämna våra ateljéer är en miss i planeringen.
De röda prickarna vid flera verk skvallrar om en bra konstrunda för Rose-Marie Bengtsson.
– Jodå, det har varit populärt med segelbåtar i år, säger hon och berättar om besökare från såväl Stockholm som Göteborg. Vad står då på programmet framöver?
– Jag vill satsa mer på sandgjutet glas. Sen har jag under konstrundan fått två förfrågningar om separatutställningar som jag får ta och fundera på.

Ullastina Larsson


Ullastina Larsson har upplåtit hela nedanvåningen i huset på Plorren åt besökarna på konstrundan.

Mitt mellan två hus som renoveras på Kvarntorgsområdet hittar vi passande nog nästa konstnär.
Fasadfantasten Ullastina Larsson som efter sin separatutställning på museet nyligen, upplever en ordentlig hajp kring sitt konstnärskap.
Livet är inte slut vid 60. Det är nu det börjar, säger hon och guidar runt i det mysiga huset.
– Eftersom jag kom igång så pass sent med måleriet så måste jag vara desto mer produktiv nu. Jag har inget lager att ösa ur, säger hon vars akrylmålningar, vissa med sand i, tycks ligga helt rätt i tiden.
Motiven som hämtas ifrån arkitektur, hus och hamnar och ofta med lokal prägel, gillas av gammal som ung, man som kvinna.
– Det har varit en helt fantastisk konstrunda med så mycket trevligt folk som kommit på besök.
8 maj till den 5 juni ställer Ullastina Larsson ut i foajén på Universitets Sjukhuset i Lund.
– Då kommer jag att visa mina färggladaste verk. De kan förhoppningsvis pigga upp.

Lena Olsson


Lena Olsson lätt besökarna titta på medan hon glaserade verk som ska visas under kommande trädgårsrunda.

Ute på Öster i hörnet av Föreningsgatan/Onsjögatan har keramikern Lena Olsson sitt galleri och verkstad.
– Under påsken kom många besökare, i ett stråk från Göteborg till Örebro och söderut.
– De långväga besökarna måste man släppa tingen till direkt, säger Lena Olsson i full färd med att glasera ett föremål. Lenas objekt har ofta en bruksfunktion, vad är inte alltid givet, det kan vara en ljusstake som blir en vas eller kruka.
– Jag åkte på ett olägligt ryggskott innan konstrundan så nu får jag jobba hårt inför Trädgårdsrundan i pingst, säger hon och vi hamnar snart i en diskussion om hur det är att bo och verka på Öster.
Jag trivs utmärkt här, säger hon även om de lokala kunderna främst kommer från Nyhamn och Borstahusen.
Men det finns de som är nyfikna här och kommer in och tittar. Det är naturligtvis kulturellt betingat. Det krävs väl en generation IKEA-boende innan man kan ta till sig ett stramare formspråk, säger hon och skrattar härligt.

Bengt Anders


Vardagsrummet i villan har blivit en ateljé hemma hos Bengt Anders

Den lokala turnén avslutas hos ordföranden i Svenska Konstnärsförbundet (SK) region Syd, Bengt Anders som även han flyttat sin ateljé under året och nu har såväl kurser som som ateljé i vardagsrummet hemma i det nyköpta huset på Melodigatan.
– Jag har inte hunnit komma riktigt tillrätta med huset så det har blivit en del trädgårdsarbete mellan besökarna, säger han och visar runt bland sina målningar.
– Många är från Sundvik där jag har min sommarateljé, berättar han och tillägger.
– Till midsommar kommer jag och Tore Brandt i vanlig ordning ställa ut på Galleri Sundvik sen har jag en utställning i Bjärnum i sommar. I månadsskiftet augusti/september planerar vi sedan för en samlingsutställning på Galleri SK på Citadellet.
Innan konstrundan 2012 kan läggas till handlingarna ska konstnärerna utvärdera den.
De fyra påskdagarna är riktigt bra men att sedan hålla öppet under vardagarna tror jag inte mycket på, möjligtvis efter övereskommelse. Det tänker jag ta upp i min utvärdering, avslutar Bengt Anders.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser