Annons

Vintern avklarad – Våren är på G

Trots att Direktens väderguru Hans Lehrecke legat på operationsbordet nyligen är han vid gott mod och naturligtvis har han levererat funderingar och statistik kring vädret den senaste månaden.
– Jag var rädd för att jag inte skulle komma till skott på grund av min höftoperation . Jag  lider dock  inte av Hechsenschuss (ryggskottpå tyska). Men det är ju skottår och så kom jag ändå till skott, säger han och skrattar.
– Vintern kom så småningom och den hade säkert för avsikt att  hjälpa till  med bärgningsarbetena med flytdockan. Vintern gjorde sin entré mot mitten av månaden och kom successivt på samma sätt som den gjorde sin sorti, konstaterar Hans Lehrecke.

Medeltemperaturen för februari stannade vid   -1,5   grader vilket gör månaden till en av de kallare. Snittet ligger vid -0,1 grader. Den tjugoåttonde uppmätte vädergurun hela +13,3 grader (Dalsland varmast i landet med 13,7 ) medan den fjortonde bjöd på -14.5 det vill säga en skillnad på 27,8 grader, vilket är helt unikt för vår landsända. Ingen annan månad orkar med denna omställning.
– Ett fenomen i detta sammanhang, som bidrog till att väcka mitt intresse för meteorologi var följande. I tioårsåldern åkte jag skidor i backen vid sidan om vårt hus och det var -13 , när jag begav mig ut. När jag kom in en stund senare var det +1. Ingen ny vind ,inga moln. Min nyfikenhet var väckt, säger Hans Lehrecke och minns vidare.
– Tänker på de kalla vintrarna 1986 och 1987 som bjöd på -8.6 respektive -6,4 grader. Den hittills varmaste februarimånaden hade 1990 med +4,8. Vilken annan månad kan skryta med en spännvidd på +13,4.grader  (+4.8 respektive -8.4)

Annons
 

Nederbörden i år föll i stort sett mellan den tolfte och tjugoandre och föll huvudsakligen i form av snö. Månadsnederbörden blev något lägre än normalt (32,1 mot 36 millimeter)

Fanns det då något som stack ut i februari?
– Det höga lufttrycket. Den åttonde hade vi ett lufttryck i Luleåtrakten om 793mb /(1057 mm), vilket ligger mycket högt  Det högst  uppmätta lufttrycket  i Sverige dateras till 1907 med 797,5 /(1066,3)

Kallaste dygnet i Sverige var den tredje med -42,7 medan Skillinge samma dag fick nöja sig med -6,4 grader.
Den sjätte hade Najmaka  -42,8 medan det några dagar senare i det närbelägna Björkliden var +7  Samma temperatur uppmättes samtidigt också på det ännu mer nordligt belägna  Svalbard,  men dit når Golfströmmens utlöpare.

Har du hittat några vårtecken i trädgård och lantbruk?
– Vintergäck och snödroppar kom upp normalt men de har dock blivit något försenade i utvecklingen av kölden i början av månaden. Vi kan glädja oss åt den livsbejakande fågelsången. På Forsythian syns knoppar Annars verkar naturen hålla igen, meddelar Hans Lehrecke och konstaterar att lantbruket har sluppit barfrost.
– Ett tunt snötäcke har skyddat men nu börjar det bli lite kritiskt då det inte finns något skyddande täcke mot eventuell barfrost. Övervintringen har annars skett bra och  blir det  inte för mycket regn och bara lätt nattfrost kan det bli en relativt tidig vår.

Hur är situationen på böljan den blå?
– Efter den milda hösten med hög havstemperatur var förutsättningarna för en isvinter dåliga. Den ständigt sjunkande temperaturen under januari skapade emellertid en ny situation och isläggningen kunde börja i slutet av månaden. Den hedrades med omnämnande i förra väderleksrapporten under rubriken ”Issituationen”, där det i början av månaden löd:”Öresund är fläckvis  täckt av issörja med delvis infrusna isflak”. Vid månadsslutet är dock Öresund helt isfritt och kommer så att förbli till kung Bores eventuella comeback nästa vinter.

Om vi blickar mot mars?
– Mars är sedan ureuropeisk tid känd som vårmånaden. Vissa krigsvintrar samt mars 1947 utgör undantag för mig, säger Direktens väderman och filosoferar vidare.
– I år ser våren ut att komma successivt eller i tangotakt. Början av månaden kommer att kännetecknas av högtrycksituation i norr vilket betyder kyligare väder för oss  Det kallare vädret står sig över helgen och troligtvis in i nästa vecka. Det är ännu osäkert om något nederbördsområde från Atlanten når fram till oss.

Början av mars är annars känd som typiskt högtrycksbetonad. Förr hade flygvapnet sina vårövningar då på grund av det klara vädret. I småbåtshamnarna vid Sundet utförde man då ofta muddringsarbeten, då hamnarna  tömdes på vatten av den östliga högtrycksvinden.
– Vårdagjämning stundar, solen är på gång, likaså koltrast med sång så låt oss glädjas, avslutar Hans Lehrecke.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser