Annons

Brev som blev till bok som blev till utställning

På lördag invigs den nya utställningen ”Älskade Kyssenos” på Pumphuset. Utställningen baseras på en brevsamling från sent 1800-tal som är ett stycke fantastisk Borstahusen- och sjöhistoria.
– En kolossalt fin inblick i livet till sjöss och i Borstahusen för över hundra år sedan. Så beskriver Elisabeth Lundin, tidigare antikvarie på Landskrona Museum, Pumphusets nya utställning ”Älskade Kyssenos”.

Utställningen består av en brevväxling mellan sjökapten Gustaf Andersson och hans hustru Johanna i Borstahusen mellan 1877 och 1896. Elisabeth Lundin blev genast intresserad när hon såg breven.
– Torbjörn Lindell, en välkänd samlare i Landskrona, frågade om museet var intresserade av en brevsamling och kom med några brev. Jag blev väldigt fängslad första gången jag såg dem och tiggde mig till ännu fler, säger hon.
Elisabeth började översätta breven till en moderniserad svenska och detta blev så småningom en bok med samma titel som utställningen.
– Jag blev så fascinerad av breven att jag till och med tog hem dem och översatte på min fritid, säger hon.
Christer Strandberg, som har formgivit boken tillsammans med Carin Strandberg, uttrycker också sin beundran över brevsamlingen.
– Det är som en såpa i tv, man får följa allt som händer i deras liv, säger han.

Annons
 

Utställningen innehåller förutom breven även bilder, kartor, journaler och annat kompletterande material. Flaggan som hängde på Fransiscus, skeppet som Gustaf låg ute på, finns också med i utställningen.
– Allt detta skapar tillsammans en fantastisk historia, säger Elisabeth Lundin.

Målet är att skapa en utställning som både underhåller och informerar.
– Vi vill uppnå underhållning, men det skulle vara roligt om folk tar till sig av utställningen och köper boken också, avslutar Christer Strandberg.

Utställningen invigs på lördag och pågår sedan hela året.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser