Annons

Nytt försök att dra loss dockan imorgon

På tisdagen var det meningen att flytdockan som ligger i Lundåkrabukten skulle bogseras ut på öppet vatten genom den provisoriskt byggda kanalen. Vinden var dock för hård och nu siktar man istället på att försöka dra ut dockan på onsdagsmorgonen.
– Vi måste ner i max fyra på Beaufortskalan för att vi ska börja bogsera ut dockan. Idag blåser det helt enkelt för mycket. Skulle vi börja dra ut dockan idag så hade den tryckts in mot vallen och vi skulle vara tvungna att dra loss henne hela tiden, säger projektledaren Willem Olgers, på det holländska företaget Koole vilka fått i uppdrag att transportera flytdockan till sin rätta plats.
Imorgon hoppas och tror dock Willem Olgers att vinden ska ha mojnat så pass mycket att man kan börja arbetet.
– Det ska bli lugnare än idag så vid 8-tiden kommer vi förhoppningsvis att kunna blåsa ballasttankarna så att dockan börjar flyta och sedan drar tre bogserbåtar ut henne mot mynningen i kanalen vi byggd. Där sänker vi dockan igen för att gräva bort den sista sanden för att sedan få ut den på öppet vatten.

Om allt vill sig väl är dockan på plats på fredag.
Det är det tidsschemat vi arbetar efter idag och min förhoppning är att det ska hålla men vädret ändrar sig snabbt.
Varje dag är viktig i och med att arbetet är förenat med stora kostnader. Hur stora dessa är vill holländaren inte avslöja. Han ger dock en liten fingervisning.
– Här i Sverige pratar ni kronor men vi brukar använda oss av euro. Vi talar då om sjusiffrigt belopp vilket innebär att i svenska mått så är vi uppe i åttasiffriga belopp.

Annons
 


Genom dynga och vatten fick den skånska journalistkåren traska för att komma fram till flytdockan som dock inte kunde bogseras bort idag då vinden var för stark.

Arbetet med att återställa marken runt den förlista dockan har påbörjats.


Grävskopan längst ut vid kanalmynningen för en tuff kamp med den drivande sanden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser