Annons

Regisserade ögonblicksbilder

Trott eller ej men på söndag är det vernissage på ännu en fotoutställning i Landskrona. Denna gång är det bilder av fotograf Åke Hedström som visas på Rum för Reklam.

Utställningen kan ses som en retrospektiv skildring av fotografens reklamfotografier från 60- och 70-talet. Här finns både originalfoton och annonserna i sin helhet.

Annons
 

Åke Hedströms kanske mest välkända bild finns uppförstorad och täcker en hel vägg. Ett snapshot av en polis som just stoppat en billist. En pressbild? Från ett reportage?
– Nej, allt här är regisserat, berättar Åke Hedström och guidar runt bland bilderna.

Framför några reklambilder för Salubrin berättar fotografen hur han gått tillväga.
– Det är min dotters ben, säger han och en hand på bilden sträcker sig ner och kliar rodnaden på vaden.
Jag frågade om jag fick slå några brännässlor mot hennes ben om hon fick en hundralapp, säger han och skrattar hjärtligt åt minnet. 
Vi hade Salubrin i beredskap, poängterar han som lät andra modeller bränna sig i ett solarium.
Det var knappt någon som ville jobba med mig sen, säger han med glimten i ögat.

Åke Hedströms fotografiska arbete sträcker sig annars från 1950-talet och framåt. Han har arbetat med allt ifrån porträtt, reseskildringar och konstfoto till reklam och kommersiellt foto.
– Jag gick tidigt med i pressfotografernas klubb. Jag var i behov av en legitimation. Kunde komma bra till pass om man behöva låna en päls för något fotojobb.

Åke Hedström arbetade för reklambyrån Arbmans och kom där att bli god vän med en annan Landskronaaktuell fotograf, Claës Lewenhaupt.
– Vi gjorde rent av några jobb tillsammans, minns han.
 
Utställningen har vernissage söndagen den 12 februari klockan 14-16.
Vid invigningen klockan 14 finns Åke Hedström på plats och kommenterar utställningen.


Elak? Nja, knappast men Hedström gick in för sina uppdrag om det så gällde att nässelbränna sin dotter för att få en äkta känsla i bilden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser