Annons

Om ungdomsupproret på Rådhustorget

Under våren arrangerar Centrum för Arbetarhistoria (CfA) och Arbetshistoriska seminariet föreläsningar i Landskrona, bland annat i anslutning till utställningen Levande solidaritet som invigs nu på lördag, den 11 februari, samt ett seminarium i Ekeby.

Det är fritt inträde på samtliga seminarier och alla är hjärtligt välkomna låter man hälsa från CfA.

Annons
 

På lördag invigs på , Centrum för Arbetarhistoria, Eriksgatan 66, utställninen Levande solidaritet. En utställning om solidariteten med det spanska folkets kamp mot fascismen 1936-1939. Utställningen är ursprungligen producerad till 60-årsminnet (1996) av de Internationella Brigadernas bildande.
Utställningen är samanställd av Folke Olsson som också finns på plats under lördagen och erättar om bakgrunden till den.
I samband med invigningen visas filmen Mari Carmen Ari Carmen España – Tystnadens slut. Historien om vad som händer när ett land försöker amputera sin historia. En film av Martin Jönsson och Pontus Hjorthén. Även regissörerna finns på plats för ett samtal efter filmen om hur kampen om historien genomsyrar det spanska samhället idag.

Arrangemanget sker i samarbete med Svenska Spanienfrivilligas vänner och ABF och klockslagen att hålla koll på är 11.00–13.00.

Torsdag 22/2 mellan kl 19.00–21.00,kommer alla minnesgoda läsare av Landskrona Direkts “Planket” att få en högtidsstund då Fredrik Nilsson, professor i etnologi vid Lunds universitet, berättar under rubriken Ungdomsupproret på Rådhustorget om när filmen Rock Around the Clock hade premiär i Landskrona 1956, och om de tumultartade hädelser som i anslutning härtill ägde rum.

Torsdag 22/3 kl 19.00–21.00 gästas CfA av Benito Peix Geldart, doktorand vid universitetet i Valladolid i Spanien, Fjärran men ändå nära – Svensk-spanska relationer på 1930-talet.

Tisdag 17 april kl 19.00–21.00 är det platsen Ekeby skola där Leif Thörnquist, före detta gruvarbetare, berättar och visar bilder om hur det var att arbeta i gruvorna i det skånska gruvdistriktet.

Torsdag den 24 maj kl 19.00–21.00 är man åter på Eriksgatan 66, då Kerstin Ekström, författare och fotograf, berättar om boken Överlevarna. Vittnesmål från spanska inbördeskriget och Francodiktaturen.

Arbetshistoriska seminariet vid Lunds universitet bedriver en öppen seminarieverksamhet som syftar till att öka den historiska förståelsen för samhällsförändring ur ett underifrånperspektiv. Verksamheten strävar efter att vara en mötesplats för akademiker och en intresserad allmänhet. Sedan år 2000 är Arbetshistoriska seminariet en fristående del av Centrum för Arbetarhistoria, Eriksgatan 66, Landskrona.

För vidare information se www.arbetarhistoria.org

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser