Annons

Flytt av flytdocka går planenligt

Arbetet med att flytta den strandade flytdockan söder om Landskrona har påbörjats. Man ska bygga en inhägnad runt dockan så att den kan fyllas med vatten, allt för att den gigantiska stålkonstruktionen ska kunna vändas och därefter dras ut till öppet vatten via en kanal.
– Det är den ena vallen till kanalen som nu börja tar form, säger Willem Olgers på det holländska företaget Koole vilka fått i uppdrag att transportera flytdockan till sin rätta plats.
– Vi jobbar dygnet runt för att kanalen ska bli klar. Under tiden bygger vi på inhägnaden och om cirka tre veckor räknar vi med att vi ska kunna fylla denna för att vända flytdockan i rätt läge.
Att det är ett digert arbete råder det ingen tvekan om. Inhägnaden kommer att vara 3000 kvadratmeter och ha ett djup på 210-220 centimeter.
– Jag känner till liknande jobb men flytdockor springer man inte på varje dag. Det lär vara både första och sista gången i livet, säger Willem Olgers och skrattar.

Några som dock kan hålla sig för skratt är de som ska betala kalaset. På frågan om det är varvet eller försäkringsbolaget som står för noterna svarar Oresund Heavy Industries vd Jonas Hansson något svävande.
– Vi har en väldigt bra och nära dialog, säger han men vill inte uppge hur mycket slutnotan kommer att gå på.
– Det är efter en överenskommelse med försäkringsbolaget att vi ska hålla detta för oss själv. Klart är dock att det handlar om miljoner kronor och flera sådana.
Om allt går enligt planerna kommer dockan att vara på plats vid varvet och kunna tas i bruk i maj.
– Det både hoppas och tror jag. Platsen är redan färdigställd och det är muddrat för att vi ska kunna utnyttja dockan fullt ut, avslutar Jonas Hansson.


Flytdockan sitter fast stadigt.


Willem Olgers från Koole är projektledare och ansvarar för att flytdockan återbördas till varvet.


Det är inte alldeles enkelt att transportera ut grävskopor och annan tung utrustning till flytdockan.


Invallningen har påbörjats. Cirka 100 meter av den en sidan är klar. Arbetet pågår 24 timmar om dygnet i en månad.


Jörgen Lundin på Öresund Drydocks.


Långt där borta syns varvet, dit dockan ska transporteras.


Jonas Hansson vd på Oresund Heavy Industries tackade det stora pressuppbådet för visat intresse.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser