Annons

Stefan Johansson fick förlängt

Stefan Johansson tillförordnad som stadsdirektör förlängdes på torsdagen. Efter tolvslaget på nyårsafton stod Landskrona formellt utan stadsdirektör då Stefan Johanssons förordnande löpte ut. Vid torsdagens möte i kommunstyrelsen beslutades att tillförordna honom fram till dess att en ny stadsdirektör rekryterats. Frågan är nu när detta kan ske? – Vi får räkna med 6-12 månader om allt går som det ska, det vill säga, avtal med rekryteringsfirma inom några veckor, ansökning, urval och intervjuer under våren, beslut före sommaren och sannolikt ett par månaders uppsägningstid innan den utvalda personen kan tillträda, förklarar Cecilia Brorsson (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande. Vad får han/hon kosta i månaden? – Idag ligger lönen i storleksordningen 80 000/mån, och jag kan tänka mig att öka något om det är rätt person. Helsingborg ligger strax över 100 000 vad jag vet och Landskrona är en mindre stad. Vi hörde att en tilltänkt person begärt 130 000 månaden, nu blev det inte så för personen ifråga valde annat arbete, men skulle den nivån kunna vara aktuellt? – Jag tycker det är väl högt för Landskronas generella löneläge. I Lund har i dagarna föreslagits att Anette Henriksson ska bli ny kommundirektör. Av ursprungligen drygt 70 namn kallades 6 kandidater till intervju under hösten. Det verkar inte vara brist på personer som vill styra städer. – Ibland undrar jag om vi inte har högre förväntningar än vi är beredda att betala för. Vi måste också ha i minnet att Landskrona är en mindre stad, och därmed inte lika lockande som de större städerna. Vi kan inte konkurrera med vare sig större städer eller stora bolag om den bästa ledaren, helt enkelt för att vi varken erbjuder den lönen eller den statusen, säger Cecilia Brorsson. Jobben som stadsdirektör tenderar att vara kortvariga men löneutvecklingen går inte av för hackor. När Leif Borg 2005 slutade som kommunchef hade han en månadslön på 58 441 kronor. Hans efterträdare Sergio Garay hade en lön på 65 250 kronor när han fick sparken sommaren 2007. Sommaren därpå anställs Peter Billqvist på posten som kommunens högsta tjänsteman och när han sommaren 2010 kastade in handuken hade han en lön på 79 800 kronor + en pensionsförsäkring på 5000 i månaden som han fick behålla ytterligare i tio månader. I perioderna mellan har Stefan Johansson agerat hjälpgumma. Han har tidigare gjort klart att han ej är intresserad av en ordinarie tjänst som stadsdirektör. – Jag är lite orolig för att det är svårt att hitta rätt person, och att processen fortfarande riskerar att dra ut mer på tiden. Om inte de ansökningar som kommer in matchar de krav som finns eller om löneanspråken är alltför långt ifrån det vi är beredda att ge kan det bli svårt att få politisk enighet kring en kandidat. För mig är det viktigt att få enighet, och att topptjänstemän inte är politiskt tillsatta, avslutar Cecilia Brorsson.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser