Annons

Hoppas på innerspår för bostadsmotion

En första reaktion på Socialstyrelsens hemlöshetsrapport kommer föga oväntat från Socialdemokraten tillika andre vice ordföranden i individ- och familjenämnden, Jonas Esbjörnsson.
– Det är dystra siffror. Samtidigt är det skönt att se på Text-TV idag att barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) uppmanar alla kommuner att se till att inga barn vräks. Det ska bli  intressant att se hur våra lokala folkpartister Mattias Adolfsson och Torkild Strandberg väljer att ta emot den passningen, säger han.

Jonas Esbjörnsson hoppas nu att hans motion ”Bostad, en social rättighet” ska handläggas skyndsamt så att den snart kan nå fullmäktige.
Lösningen är en bostad åt alla. Vi vill att kommunen prövar metoden ”housing first” (”bostad först”). Metoden innebär att den hemlöse, utan att behöva visa exempelvis nykterhet, får en riktig bostad. Utifrån det börjar sedan arbetet med att lösa de bakomliggande orsakerna till hemlösheten, säger Jonas Esbjörnsson och avfärdar den argumentation som kanske främst kommit från just Folkpartiet att ”alla har tak över huvudet i Landskrona”.
– Hemlösheten ökar. Vi ser idag också en ny typ av hemlösa. Skötsamma människor som kan ha fått en arbetsskada och som sedan blivit utförsäkrade och som kommit snett i det av politiker skapade systemet. Vi har ett socialt ansvar även för dessa. Hemlösheten är en följd av fattigdom.

Annons
 

Motionen ”Bostad, en social rättighet” lämnades in till fullmäktige i november.
– Det har från Treklöverns sida sagts att Socialdemokraterna bara är emot och inte kommer med egna förslag. Här är ett tydligt förslag som jag räknar med inte ska nonchaleras. Jag hoppas att alla berörda inser allvaret och att motionen inte hanteras som vindmöllor och solceller och blir liggande i 2,5 år, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser