Annons

Polis och räddningstjänst hoppas på lugnt nyår

I och med att nyårsnatten närmar sig ökar antalet fyrverkerier. Detta är något som ses både som ont och gott. Klart är dock att det finns regler att följa.
– Den enda perioden som man får avfyra fyrverkerier utan att söka tillstånd är från klockan 16 på nyårsafton och fram till 04.00 på morgonen efter, säger Ulf Svensson, ansvarig för det förebyggande arbetet på Räddningstjänsten i Landskrona.

De senaste kvällarna har det varit lite stökigt i centrala Landskrona. Annars upplever Ulf Svensson det som att man tar allt mer hänsyn.
– De senaste åren tycker jag att det minskat ganska mycket. Framför allt i mellandagarna, säger han och på polisen håller man med.
– Polis, Räddningstjänst och kommun har jobbat hårt med att få bukt med problemet och det har gett resultat. Förra året såg vi en minskning av skjutandet och samma sak gäller i år. Tidigare sköts det även innan jul men det har upphört nästan helt. Sen är det klart att det ökar ju närmare nyår vi kommer, uppger Anders Enqvist på polisen i Landskrona.

Annons
 

I kommunen finns det nio butiker som säljer fyrverkerier och det är endast en som inte följt rekommendationerna att börja sälja den 27 december.
– Tyvärr så var det en butik som drog igång tidigare men det berodde på att order gått ut från högre ort. Det var alltså inget som butikspersonalen i Landskrona kunde påverka, säger Ulf Svensson. Någon fart på försäljningen har det inte blivit enligt polisen.
– Vi har våra volontärer utanför butikerna som säljer under eftermiddagarna och de uppger att det är relativt låg tillströmning än så länge, säger polisen.

Några större beslag av fyrverkerier från ungdomar har polisen inte gjort.
– Vi har bara tagit fyrverkerier fån en person men om vi träffar på fler så tar vi deras pjäser omedelbart. Man måste vara 18 år för att smälla och det kommer vi att försöka hålla efter, säger Anders Enqvist och förklarar varför man kommer att vara hård.
– I Sverige skadas cirka 300 personer så allvarligt att de måste uppsöka vård och av dessa är de flesta under 15 år.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser