Annons

Dagens tomte: Roger Gustafsson

Nu kan det avslöjas, tomten kommer från Asmundtorp. Ja, han blev rent av årets asmundtorpare tidigare i år. Efter tolv dagar i Södra Etiopien är han tillbaka och som traditionen påbjuder säljer Roger Gustafsson julgranar i byn.

Hur går det?
– Jag kom hem i onsdags och på torsdagen började jag sälja granar. Allt som kommer in går till Röda Korsets katastroffond. Man vet ju aldrig var det behövs nästa gång. Jag har 16 granar kvar just nu, men de kommer att gå åt. Så jag får väl åka och handla en till mig själv sen, säger han och likt tomten mullrar ett skratt fram och tusan om han inte klappar sig på magen samtidigt.

Annons
 

Vad har du gjort i Afrika?
-. Jag har varit nere i Omodalen och gästat vår vänkrets i staden Jinka. Med mig hade jag bland annat 20 kilo gymnastikskor som vi fått oss tillskänks av en Landskronafirma, det var uppskattat. Så pass att barnen kallade mig för tomten. Landskronas Rödakorskrets är som bekant en stor bidragsgivare till olika vattenprojekt i området. Vi bidrar årligen med 150 000 kronor.

Vi lärde känna området och en del av stambefolkningen genom Nicho Södlings fantastiska bilder på museet häromåret. Berätta lite om hur du upplever platsen?
– Här finns storslagen natur, fantastiska marknader och färgstarka och speciella folkslag.  Vi var med och firade deras nationaldag den 7 december och det var lite som på Skansen. Det kom dansare i olika utstyrslar. Vi gjorde dessutom en tur på savannen och eftersom det var mitt på dagen såg vi inte alla de stora vilda djuren. Men elefanter och apor och ett märkligt djur som vare sig vi, chauffören eller guiden kunde identifiera. På många ställen är det som att förflyttas 100 år tillbaka i tiden med urgamla seder och bruk. Här plöjer man med oxe, bygger hus av lera och eftersom regnperioden pågått i sju månader kunde vi inte besöka alla projekt som det var tänkt. Vägarna är bortspolade. Det märkliga är att bara 80 mil österut pågår den värsta hungersnöden i mannaminne på grund av torkan.
Utvecklingen går ständigt framåt, mobiltelefonen fungerar perfekt i Jinka men på grund av ett generatorhaveri hade vi bara ström under en dag. Det är besynnerlig upplevelse när man inser att de planerar för en sexfilig väg rakt genom den lilla staden. Runt om finns bara grusvägar. Ifjol såg jag några få cyklar. I år var det cyklister överallt. Jinka håller på att utvecklas till ett turistmål och vi är med och bygger upp ett pensionat.

Med andra ord, ni bidrar mer än tomten…
– Jo, så kan man se det.  Vi gav vänkretsen en get och just nu hjälper vi till så att man i kretsen kan införskaffa en servicebil så att de ska kunna ta sig runt till de olika brunnarna.

Och detta finansieras i huvudsak av  överskottet från er second hand-butik, Kupan?
– Jajamensan, och eftermiddag har alla chansen att julfynda där. Vi har öppet 12.30-16.00.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser