Annons

Björn Hellkvist om Parkinson

De 900 åskådarna som i torsdags kom för att se innebandyderbyt mellan Falcons och Malmö FBC fick sig också till livs ett av årets starkaste tal. Rögles tidigare tränare, Björn Hellkvist berättade om sin kamp mot Parkinsons sjukdom. Ett gripande anförande om sju års konstant smärta, hur han hög på medicin skött sina vardagssysslor, gått och handlat, arbetat med huset, hämtat barnen på dagis, haft ett heltidsjobb men inte fått sjukskriva sig för Försäkringskassan.
– Jag har fått samma riktlinjer som om jag vore 85 år, berättade han.
För att rikta uppmärksamhet mot att även yngre kan bära på sjukdomen startade han i oktober  den ideella stiftelsen “Shaking Generation”. Till detta knöts en Facebook-sida för att sprida information.

Shaking Generation samlar in pengar till forskning kring sjukdomen och underordnar sig Svenska Parkinsonstiftelsen. De pengar som man drar in går oavkortat till forskning och utbildning kring Parkisnson vid ung ålder. Under Rögles hemmamatch mot Almtuna  den 28 oktober samlades det över 700 000 kronor till stiftelsen.
I Landskrona idrottshall avslutade Björn Hellkvist sitt brandtal med en vädjan;
 – Varje krona är guld värd. Hjälp mig. Hjälp oss. Hjälp mig orka hjälpa andra. Pengar är en bristvara inom forskningen, så snälla bidra.
Därefter gick en ”Första förbandet-låda” runt bland publiken och denna fylldes snabbt med sedlar.
– Björn fick tyvärr åka in akut till Lunds sjukhus i fredags, berättar Falcons sportchef Petri Manu som  starkt engagerat sig i kampen mot sjukdomen.
– Det gör att vi ännu inte kunnat sammanställa hur mycket vi drog in. Det som är klart är att vi fick in 15 100 kr på matchtröjorna som vi auktionerade ut, säger han.
– Jag skulle tippa att vi dragit ihop hälften av de 100 000 kr vi hade hoppats på. Vi fortsätter insamlingen några veckor till, säger sportchefen.

Annons
 

Läs mer om Shaking Generation på
www.facebook.com/ShakingGeneration

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser