Ian Berry hedrar James Dean

Landskronabaserad konstnären Ian Berry har nyligen varit i James Deans hemstad Fairmount och hängt upp ett stort porträtt på den amerikanske ikonen och skådespelaren. Konstverket är som sig bör, när vi talar om Ian Berry, helt tillverkat i jeanstyg (denim) och ska ses som hyllning till den legendariske skådespelaren.

Ian Berrys intresse för tygets historia ledde till en fascination för James Dean och hans inflytande på jeanskulturen och med tiden har konstnären skapat flera verk som avbildar den ”unge rebellen”.

Det var i somras som 27-årige engelsmannen Ian Berry med artistnamnet Denimu inledde ett samarbete med David Loehr, ägaren av James Dean Gallery i Fairmount och konstverket påbörjades.
Galleristen fick tillstånd att låta verket pryda ett hus i centrala delen av staden, faktiskt på samma plats som den världsberömde Magnum-fotografen Dennis Stock 1955 tog en av sina berömda James Dean-bilder.

Bilden som legat till förlaga är emellertid tagen av en annan fotoikon, Roy Schatt, och har återskapats av flera olika nyanser av denim. Blekt i bakgrunden av porträttet finns även den berömda bilden när Dean går i Fairmount.

På morgonen den 17 oktober var Landskronakonstnären på plats när det cirka 2,5  gånger 2,5 meter stora verket fästes vid en träram på den centralt belägna husväggen.

Konstverket lämnas nu åt vädrets makter.
– Jag har använt vattenfasta och UV-beständiga material, alla självklart miljövänliga,  nu får de yttre faktorerna hjälpa till att skapa texturer och ett ständigt föränderligt konstverk, säger Ian Berry.

Och David Loehr på The James Dean Gallery ser konstverket som en ny stor nyhet i Fairmount.
– Besökare från hela världen kan nu njuta av och ta bilder av detta fantastiska konstverk.

Ian Berry som nyligen avslutat en utställning på Assa Abloy i Landskrona är väl synlig på gallerier runt om i Europa och hade i somras utställningar i New Orleans och New Jersey. Han arbetar nu som bäst med att ta fram ”jeanstavlor” till en utställning i London 2012 men innan dess lär han väl få Landskrona stads kulturpris, eller?


Ian Berry på plats i Fairmount den 17 oktober då hans konstverk hängdes på plats.

Till arkivet