Annons

Dramatisk ökning av bilinbrott på SkeppsbrokajenLeif Thorsell (M) uppmanar till civil olydnad Den moderata politikern Leif Thorsell vill att Landskrona kommun ska strunta i bestämmelserna och sätta upp kameraövervakning på bland annat Skeppsbrokajen.

Den senaste tiden har antalet inbrott i bilar på Skeppsbrokajen ökat markant. Bara i helgen har tio bilar fått sina rutor krossade i jakt på prylar att sälja.
– Vi snackar om ett 25-tal inbrott de senaste 14 dagarna och det är alarmerande, säger Anders Nordberg på polisen i Landskrona.
– Det har fått till följd att vi haft möte med kommunen och beslutat att vi ska öka närvaron på platsen plus att buskage ska klippas ner och belysning ses över.
Polisen har inte gripigt någon misstänkt men har sina aningar.
– Vittnen har sett en bil som vi väl känner till. De som brukar färdas i denna känner vi väl till och de håller vi ett extra öga på, säger polismannen.
– De har dock inte kommit över några större grejer. Den stora smällen för de flesta blir att få bilarna lagade.

Det moderata politikern Leif Thorsell vill gå ett steg längre än vad kommunen och polisen gör i dagsläget. Han uppmanar till civil olydnad och menar att kommunen ska strunta i de förbud gällande kameraövervakning som kommunen fått. I en insändare som du kan läsa i sin helhet längre ner skriver han bland annat ”Som politiker bör man ju följa lagen men ibland kan lite civil olydnad göra att myndigheter får upp ögonen för problemen. Sätt upp kameror på alla våra parkeringsplatser och övriga utsatta platser och starta upp de som redan sitter runt om i centrum och låt dem vara igång dygnet runt. Ta diskussionen med myndigheterna i efterhand men gör något nu.”
– Jag kan hålla med om att lagarna kanske borde ses över men jag kan ju inte uppmana till att bryta mot lagar och bestämmelser. Det hade ju sett lite märkligt ut, säger Mats Karlsson, närpolischef i Landskrona.
– Man ska inte överskatta värdet på kamerorna men vad gäller parkeringsplatser så har vi goda erfarenheter. Sedan vi fick sätta upp kameror på Kasernplan så minskade inbrotten dramatiskt, säger Mats Karlsson.

Annons
 

Här följer Leif Thorsells insändare i sin helhet.

Dags för civil olydnad
Tre gånger på kort tid har parkeringen vid Skeppsbron drabbats av skadegörelse och bilinbrott. Dessutom har det skett vid flera tidigare tillfällen. Detta är inte acceptabelt. Under sommartid drabbar det bl.a. turister som besöker Ven men även personer som jobbar på företag i närheten har drabbats. Kommunen får idag inte sätta upp övervakningskameror med hänsyn bl.a. till den personliga integriteten och vi kan heller inte köpa mark av Järnhusen AB för att göra en bra parkering på platsen eftersom de vill ha hutlöst betalt för marken. Avtal med övervakningsföretag är säkert bra men tyvärr så är tjuvarna lite listigare och inväntar bara bevakningsbilens avfärd för att sedan slå till. Hur länge ska vi acceptera att tjänstemän som sitter på myndigheter långt ifrån Landskrona, länsstyrelsen, datainspektionen o.s.v. bestämmer hur vi skall sköta övervakningen av vår stad. Runt om i Landskrona sitter det redan övervakningskameror uppsatta men de får inte användas. Nog borde det vara upp till politiker i Landskrona att ta beslut om hur vi skall skydda våra invånare och turister från buset. Eftersom vi inte får tillstånd från beslutande centrala myndigheter börjar det nu bli dags för lite civil olydnad. Som politiker bör man ju följa lagen men ibland kan lite civil olydnad göra att myndigheter får upp ögonen för problemen. Sätt upp kameror på alla våra parkeringsplatser och övriga utsatta platser och starta upp de som redan sitter runt om i centrum och låt dem vara igång dygnet runt. Ta diskussionen med myndigheterna i efterhand men gör något nu. Det räcker inte att bara prata. Agera nu. Jag tror att alla skötsamma Landskronabor har samma uppfattning som jag i den här frågan. Frågan är bara om våra ansvariga politiker har kraft nog att agera.

Leif Thorsell (m)

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser