Otrygghet i handeln trots färre brottNäringslivet efterlyser krafttag

Landskronas satsning på att få ner brottsligheten gör framsteg. Trots detta är oron stor bland stadens handlare. Det framkom vid en frukostträff som företrädare för kommunen kallat till på torsdagen. Med på mötet var, förutom företrädare för polis och väktare, ett flertal näringsidkare som driver butiker i centrum.
– Det kommer in gäng i butikerna och provocerar både personal och kunder. Det har till och med hänt att de tagit sig in bakom kassorna, säger en tjej som jobbar för en klädkedja.
Man vågar knappt säga till dom för de bara väntar på att bli provocerade. I stället försöker man att hålla sig lugn och hoppas på att de ska lämna butiken.

Problematiken för polisen är att det ofta rör sig om ungdomar som är under 15 år.
– Då har vi ingen möjlighet att gripa och förhöra eftersom de är minderåriga. I stället tar det sociala över ärendet, säger Anneli Manelli, biträdande närpolischef i Landskrona.
– Varför kan inte polisen eller blåjackorna köra hem ungdomarna och tala med föräldrarna? Jag tror att det hade hjälpt om de sedan kom ner till butiken. Många föräldrar vet helt enkelt inte vad deras ungar håller på med, säger en annan handlare som råkat ut för ett flertal incidenter.

Några som är väl medvetna om situationen är cityväktarna vilka kommunen anlitar sex timmar varje vardag i veckan.
– Vi kan inte göra så mycket annat än att komma till platsen och försöka vara till hjälp. Hade vi fått agera som ordningsvakter så hade befogenheterna varit större och resultaten annorlunda, säger en av väktarna.

Annika Wågsäter är trygghetssamordnare på kommunen och hon hoppas att ordningsvakter ska finnas i stan senare under året.
– Det tar tid med ansökningar och nu är det semestertider. Jag hoppas dock att vi har en lösning på problemet om någon eller några månader.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg var även han med på frukostmötet och han bedyrade att satsningarna på tryggheten kommer att fortsätta.
Men hur tråkigt det än kan låta så måste vi ha tålamod. Siffrorna talar ett tydligt språk, brotten minskar. Nu gäller det att inte slå sig till ro utan fortsätta arbetet.

Ibrahim ”Apo” Darwiche, som tagit initiativ till en kampanj (se artikel nedan) mot brottsligheten är dock luttrad.
– Jag förstår att ni gör allt ni kan men det räcker inte. Jag vill att du tar med dig våra protester till högre nivå. Vi måste få till lagändringar. Föräldrarna måste ställas till svars för sina barn. Annars tror jag att problemen kommer att fortsätta, säger Apo Darwiche.

Till arkivet