Annons

Omvalet positivt för gymnasieförbundet “Lantans” program populärast

Den riktade informationskampanjen inför den andra intagningsrundan tycks ha haft effekt. Omvalet till gymnasieskolan hösten 2011 är nu avslutat och det är en förhållandevis nöjd Tomas Johansson, utbildningsdirektör, som summerar utfallet.
– Vi fick fler förstahandssökande elever till gymnasieförbundets skolor. Totalt blev ökningen 47 elever, fördelade på 33 till nationella program och 14 till introduktionsprogram.

Sammanlagt har 409 elever sökt gymnasieförbundets nationella program i första hand och introduktionsprogrammen har fått 41 förstahandssökande. Det program som blev den stora omvalsvinnarna är barn- och fritidsprogrammet på Selma Lagerlöfgymnasiet som gick från 11 till 24 förstahandssökande.
– De blev en riktig raket i omvalet. Programmets profilering mot entreprenörskap samt en ny möjlighet att bli väktare inom programmet var det som väckte elevernas intresse, menar Tomas Johansson.

Annons
 

Gymnasieförbundets populäraste program är tveklöst naturbruksprogrammet med inriktning djur på Svalöfs gymnasium som efter första ansökningen hade 44 sökanden.
– Här fick vi in ytterligare sex ansökningar. Detta är en unik utbildning med många år på nacken som har sökande från hela södra Sverige, berättar Tomas Johansson.

Övriga noterbara ökningar återfinns på elprogrammet på Enoch Thulingymnasiet som plussar på med fem ansökningar, lika många som teknikprogrammet på Allvar Gullstrandgymnasiet. För övriga program handlade förändringarna om enstaka elever.
– Yrkesprogrammen vann tillbaka en del elever i omvalet. Skolorna har arbetat hårt med att få ut informationen att även elever på yrkesprogrammen kan välja att läsa för högskolebehörighet, säger Tomas Johansson.

Gymnasieskolorna har de kommande två-tre åren vikande elevunderlag att brottas med.
– Vi räknar med tio procent mindre elevkullar de kommande åren innan det svagt vänder uppåt igen. Detta har vi redan förberett oss för genom att se över vår tjänste- och lokalsituation. Sen kan vi inte styra över elevernas val.

Nu är bara dagar kvar innan landets äldsta gymnasieförbund upphör. 1992 bildade grannkommunerna Landskrona, Kävlinge och Svalöv förbundet som upphör den 30 juni och därefter övergår styret till respektive kommuns utbildningsnämnd.
– På sett och vis underlättar det för mig som nu får en organisation och ett kansli att styra över, säger Tomas Johansson som redan sitter som chef över utbildningsförvaltningen i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser