Annons

Landskronavolontärer gjorde insats i KenyaTjejer hjälpte till på barnhemAgnes Klintenberg och Tintin Björnfot fick ett minne för livet då de var volontärer på barnhemmet “Good Samaritan” i Kenya under två månader. FOTO: PRIVAT

Kontrasten mellan kåkstäder med hyttor av plåt och vägar av sopor till skyskrapor och pampiga diplomatbyggnader var något som Landskronatjejerna Tintin Björnfot, 18, och Agnes Klintenberg, 18, fick uppleva under daglig basis när de under två månader jobbade som volontärer på barnhemmet “Good Samaritan” i Kenya.
– Det var helt klart en chock när vi anlände i barnhemmet i Kayole. Det var extremt fattigt och slitet. Barnen hade trasiga kläder och väldigt ont om mat, säger tjejerna och ser på varandra med betänksamma blickar.
– Men vi har nog aldrig stött på så pass glada barn någonsin. De bryr sig om varandra, visar omtanke, tröstar varandra på ett sätt jag aldrig har sett förut, säger Agnes Klintbenberg.

Under de två månaderna som tonåringarna befann sig i Nairobi jobbade de som volontärer på barnhemmet “Good Samaritan” som är beläget i förorten Koyole som är ett av de fattigaste områdena utanför Nairobis stadsgräns. På barnhemmet fanns det 56 barn vars åldrar varierade från bara några månader upp till 15 år. Vid flera tillfällen fick tjejerna även chansen att följa med till den närliggande skolan och hjälpa några av barnen att läsa.
– Det är både fascinerande och frustrerande att se hur de kenyanska lärarna och arbetarna på barnhemmet lär upp barnen. Med rätt medel och utbildning kan det bli så mycket bättre, säger Tintin Björnfot och berättar vidare.
– En del av den kulturkrock som vi upplevde i Kenya är att religionen genomsyrar allt i deras samhälle. Redan tidigt i skolan lär barnen sig om Bibeln och att man ska leva enligt Guds ord och det är hans vilja att deras omgivning ser ut som den gör. Religionen var på något sätt det viktigaste som barnen skulle lära sig medan åtgärder och idéer som skulle kunna förbättra barnens levnadsstandard kom i andra hand.

Annons
 

Med kulurkrocken i åtanke bestämde artonåringarna i slutskedet av sin resa sig för att samla ihop pengar till barnhemmet med hjälp av familj och vänner, vilket resulterade i en donation på cirka 11 000 kronor. Tjejerna uppger även att de har planer på anordna ett evenemang den 28 maj i Landskrona med musik och underhållning för att samla in ytterligare pengar till barnhemmet. Pengarna ska gå oavkortat till skolböcker, uniformer och skolavgifter så att alla barnen från “Good Samaritan” kan gå i skolan.
– Det känns konstigt att vara tillbaka i Sverige och se vissa saker som vi svenskar bara tar för givet som rinnande vatten och el. Man uppskattar småsakerna i vardagen betydligt mer. Alla som får chansen borde åka på en sån här resa, avslutar Agnes Klintenberg med ett leende.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser