Annons

Kallaste december i mannaminne


– Vi har den kallaste decembermånaden sedan 1850 bakom oss
, säger Hans Lehrecke som har koll på väderstatistiken. Från sin privata väderstation i Glumslöv har han nu gjort regelbundna väderobservationer i 31 år.
– Jag började egentligen som grabb att intressera mig för vädret, säger Hans innan det är dags att avrapportera månaden som gått.

– Månadssnittet blev -5 mot normala +1.1, berättar han och noterar att den mildaste dagen blev den elfte med +5 medan den tjugoandre var kallast med sina -13.
– Notera att detta är uppmätt i Glumslöv. Det kan absolut ha varit kallare “nere” i Landskrona denna dag, menar Hans vars termometer endast orkade ta sig över nollan vid fyra dygn under december.

Annons
 

Varmaste decembermånaden hittills är 2005 med 3,8 medan 1995 var hittills kallast med sina – 2.5.
– Alla förvinterns fyra högtider blev vita. Jag tänker då på att advent (28.11. ), Lucia, Julen, Nyårshelgen blev vita, vilket är en stor ovanlighet.

Snön kom under 14 dygn med jämn fördelning över månaden. Den fjärde och tjugotredje blev mest snöiga med 10 mm. Månadens två sista dagar bjöd  även på underkylt regn. 
– Totalt fick vi 56 mm , vilket är ganska normalt.

Alla våra fyra ljusfester blev som sagt vita och advent tjuvstartade redan i november. Innan vi tittar på märkliga noteringar från månaden ber vi Hans nämna lite om hur lantbruket övervintrat?
Bönderna är givetvis inte glada över att snön kom innan det hunnit bli någon tjäle. På Österlen hann dessutom många lantbrukare inte med att få upp betorna.

Hur ser det ut i den egna trädgården?
Här lyser vårtecknen med sin frånvaro, inte ens snödropparna
har programenligt dykt upp den tjugosjunde.

Havet då?
– Isläggningen har börjat ovanligt tidigt och jag kan bara erinra mig åren 1946 och eventuellt 1995 att den börjat så tidigt. Större delen av södra Sundet är istäckt och längre norrut på danska sidan finns mycket is. En del av denna is kommer säkert att  under den hårda NV-vinden under nyårshelgen att pressas över mot den svenska sidan.

Har du några märkliga noteringar i övrigt du vill delge oss?
– En så kall vinter inbjuder ju till märkliga siffror. Den tjugoandre kunde man notera följande: Grundforsen i Dalarna -35.5, Ljungby -26,7 samt Åsljunga -24.
Kattojåkk ( norra Lappland ) hade den femtonde plus två grader medan Nedre Soffero 15 mil  därifrån hade -27.2 (  köldhål ).
På Irland sjönk temperaturen på juldagen till -15.
Stockholm har inte haft så kallt sedan 1870. Men på själva nyårsafton steg temperaturen i Göteborg till +3.

Hur blir då januari?
– Intressant är att de verkligt kalla decembermånaderna  1995 med -2.5 , 1996 med -1.6  samt 2002 med  -1.3  följdes  av en ännu  kallare januari.
Vad  månde inte  januari ha i sitt sköte efter denna extremt kalla december?
Början blir inte extrem  kall men bjuder först på  hårda vindar, som avtar med varierande  temperatur mellan -2  och -7. I dag blir det stabilt medan  det blir ostadigt imorgon och trenden är att det fortsätter så. Kommer situationen från 46/47 att upprepas?.Då gjorde varmluften, precis som fallet är just nu, ett försök att ta över i kung Bores revir men den nittonde var ordningen återställd med råge.

2010 har varit ett av de kallare åren under Hans mätperiod.
Blott  fyra har varit kallare  med  2007 ( 6. 1) samt 1985, 2005  ( 6.3)  som de kallaste. Årsnederbörden  blev ganska normal med sina 650 mm med toppnotering i augusti.
– En tröst när vi blickar in i det nya året är att vi sen sist passerat vintersolståndet och att den astronomiska våren kommit en månad närmare. Som uppmuntran kan jag också nämna att den kalla vintern 1947 följdes av en jättefin sommar, säger Hans som i övrigt gläds åt att FIFA nu tänker ta upp problemet med straffsparksläggningar i utslagstävlingar.
Jag hörde det på P1 igår. Detta engagerar mig mycket och jag hoppas det blir av, säger Hans och passar samtidigt på att önska alla Direktens läsare ett riktigt gott nytt år.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser