Annons

Intensiv debatt om politikers arvodeHuttunen nominerade sig själv

Inte så mycket dramatik, men väl en hel del komik bjöd fullmäktige på när nya ledamöter till nämnder och styrelser skulle väljas.
Marko Huttunen (M) gjorde vad han lovat, nominerade sig själv till en plats i kommunstyrelsen.
Hur denna nominering skulle hanteras väckte en del spörsmål eftersom fullmäktige tog ställning till valberedningens förslag i klump.
Efter en tids funderande beslutades att lämna ut två valsedlar, en med Huttunens namn och en annan med partivännen Cecilia Brorssons namn.
Omröstningen vann Cecilia Brorsson med röstsiffrorna 39 mot Huttunens tolv.
När det sedan var dags att välja kommunalråd så yrkade Sverigedemokraternas ordförande Stefan Olsson för avslag på val av Cecilia Brorsson.
Vissa har svårt att acceptera att vi blivit invalda i fullmäktige, Cecilia Brorsson är en av dessa, konstaterade Stefan Olsson och föreslog Marko Huttunen på posten.
Här fick fullmäktiges ordförande Lennart Söderberg komma med en tillrättavisning.
– Huttunen går inte att föreslå eftersom han inte blev vald till kommunstyrelsen.
Stefan Olsson tog då, efter en stund funderande, tillbaka sitt yrkande. Socialdemokraterna, som tidigare föreslagit en motkandidat vid valet till ordförande i fullmäktige, valde den här gången att sitta still i båten och inte lansera några egna kandidater.
Det innebar att Torkild Strandberg (FP) valdes att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande och förutom Cecilia Brorsson valdes även Niklas Karlsson (S) till kommunalråd.

Företagaren och lobbyisten Börje Andersson valdes utan debatt till ordförande i nybildade Stadsbyggnadsnämnden. En effekt av valet blir, enligt Torkild Strandberg, att han lämnar sin plats i Utvecklingsrådet.
Om valen blev en relativt enkel affär så blev debatten desto intensivare när det kom att handla om politikernas arvode.
– Att belöna oss själva samtidigt som kommunen skär ner inom omsorgen känns helt fel, konstaterade Niklas Karlsson (S) och yrkade avslag på höjningarna som bland annat ger Torkild Strandberg 4 844 kronor mer i månaden nästa år, han månadslön blir då 50 400 kronor.
Björn O Persson (M) frågade retoriskt hur man skulle få människor att ta ansvar om arvodena var låga och Lilian Håkansson (MP) påpekade att man inte blir någon bra politiker om man inte får ersättning för arbetet.
Med stöd av Sverigedemokraterna vann Treklövern omröstningen med röstsiffrorna 31 för en höjning och 20 emot.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser