Vinter blir sommar med entreprenörskap på schematGymnasister och lärare till Dominikanska republiken

När den skånska vintern gör sig som mest påmind sitter som bäst tolv elever och fyra lärare på Enoch Thulingymnasiet och planerar för en 16 dagar lång projekt- och utbytesresa i januari till Santo Domingo i Dominikanska republiken.
Vi har fått 570 000 kronor från Internationella programkontoret för inleda ett samarbete med en statlig skola på ön, berättar Bo Ståhl, tillvardags lärare vid elprogrammet.
Pengarna räcker dessutom till ett återbesök för tolv elever och tre lärare från Santo Domingo att i maj gästa oss här i Landskrona.

Eleverna som kommer från byggprogrammet, elprogrammet, omvårdnadsprogrammet och yrkesvux kommer att ha ett fullsmockat schema i det tropiska klimatet.
Idrottslärare Marina Simonsson som finns med på resan kommer att se till att en viss form av kulturellt utbyte sker.
– Vi kommer bland annat att lära varandra olika danser, säger hon med ett leende.
På agendan finns även projektarbete, dokumentation i form av videofilmning samt fotografering, miljöarbete och entreprenörskap.
– Arbetslösheten i i Dominikanska republiken är hög. Uppemot 50-procentig i vissa områden. Därför har skolledningen där stora förhoppningar på att eleverna i framtiden vill starta eget. Vi tar med oss konceptet ”Företagare för en dag” och en tanke är att eleverna tillsammans ska sälja kapsylöppnare i ett gathörn, säger Bo Ståhl.
Elevernas spansktalande lärare Enrique Zuloaga kommer se till att språkkunskaperna förbättras och ellärare Rino Dehlin som även är en stor seglingsentusiast hoppas man ska kunna hyra några jollar på plats.
– Jag har fått tips om ett mangroveträsk som kan vara lämpligt för detta, säger han.
Josefin Andersson, Josephine Olsson, Liridona Ibishi och Miranda Zeqa går alla omvårdnadsprogrammet och tjejerna tänker bekanta sig mer med det lokala sjukhuset.
Vi tänker jämföra svensk sjukvård med den Dominikanska, förklarar Josefin Andersson.
Att en tredjedel av den västindiska ön upptas av Haiti och den pågående koleraepidemin där är något man är kunniga om.
– Överhuvudtaget är vi väl medvetna om läget på ön. Själv var jag på planeringsresa tidigare i år och eleverna har tydliga direktiv att inte lämna hotellet efter mörkrets inträde. Hotellet bevakas av beväpnade vakter då kriminaliteten är hög. Vi vet att inte ta risker, poängterar Bo Ståhl.
En utmaning och ett äventyr väntar och förhoppningsvis ska Landskrona-delegationen även kunna bidra med lite materiella tillgångar.
Genom företagen i Industriarena har vi fått en hel del saker till skänks. Här finns bland annat miniräknare och en PLC-enhet, avslutar Bo Ståhl.

Till arkivet