Annons

Fritid- och kultur kan stå utan chef efter nyår

Det krävs två för att dansa tango. Tillförordande chefen för Fritid- och kultur, Göran Nyström accepterar inte politikernas bud om en förlängning av hans vikariat. Han kräver istället att bli ordinarie på tjänsten.

Göran Nyström har sedan i november 2008 varit tillförordnad förvaltningschef för Fritids- och kulturförvaltningen. Ett vikariat som löper ut vid årsskiftet. Vid veckans kommunstyrelsemöte fanns därför tjänsten uppe på dagordningen och förslogs nu övergå till en ordinarie tjänst med en tillsvidareanställning i Landskrona stad i botten och ett tre års förordnande som förvaltningschef.
De fackliga organisationerna ställde sig bakom förslaget som personalchef Kristina Trulsson Samulesson och Tf stadsdirektör Stefan Johansson tagit fram. Något som däremot inte politikerna i KS gjorde. Dessa beslutade istället enhälligt att vikariatet skulle förlängas med ett år och att en sedvanlig rekryteringsprocess skulle påbörjas under året.
– Det är jag inte intresserad av, säger Göran Nyström, 62, som berättar att han redan framfört till stadsdirektören att det antigen får bli ordinarie förvaltningschef eller inget alls.
– Antigen tycker man att jag gör ett så pass bra jobb och ger mig tjänsten annars får man utannonsera den. Anledningen att jag gick med på att ta den som tillförordnad senast var att det då var oklart med den framtida förvaltningsorganisationen, säger Göran Nyström.
– Det är för slitigt att vara TF. Det fungerar inte inåt i organisationen och utåt ger det ett väldigt egendomligt budskap med en organisation som år efter år har flera tillförordnande chefer, anser Göran Nyström.

Annons
 

Vem som kommer sitta i chefsstolen på förvaltningen efter jul- och nyårshelgen är alltså i dagsläget helt ovisst.
– Detta är en fråga för KS. Det är påkallat ett extra kommunstyrelsemöte till den 7 december och jag tänker då lyfta ärendet, säger Stefan Johansson utan att våga sia om utgången.
Skulle förvaltningen stå helt utan chef efter nyår blir det antagligen en fråga för nämnden att lösa.
– Eventuellt får ordföranden då gå in och ta ett större ansvar, säger Stefan Johansson. Med andra ord kan det bli en rivstart för den nyvalda ordföranden i antigen kulturnämnden eller fritidsnämnden. De två nämnder som i frågan om arvoderingen ligger lägst.

I kommunorganisationen finns Göran Nyströms föregångare Christin Nielsen kvar som ansvarig för jubileumsfirandet. Möjligen kan hon täcka upp. Huvudpersonen själv verka dock ta den uppkomna situationen med ro.
– Alla anställningar är ömsesidiga. It takes two to tango, avslutar Göran Nyström.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser