Annons

Skärpt straff för grovt vållande till annans död

Det blev fällande dom även i hovrätten i målet om händelserna på Infartens parkeringsplats i Landskrona den 29 mars i år. Hovrätten har liksom tingsrätten funnit att den åtalade 24-årige mannen har gjort sig skyldig till misshandel av en då 71-årig man samt grov misshandel och grovt vållande till annans död av mannens sju år äldre hustru.
Hovrätten skärpte påföljden något och bestämde straffet till fängelse i två år jämfört med ett år och tio månader som tingrätten dömde till. Tingsrätten hade även två år som straff men tog hänsyn till 24-åringens psykiska hälsa och dömde därför till 22 månader. Detta var dock något som hovrätten inte gjorde.

Det var i samband med att en bror till den dömde skulle hämta ut pengar i en uttagsautomat på Infarten som han stod parkerad utanför ingången till byggnaden. Den äldre mannen skulle parkera men ansåg inte att han kom till utan att 24-åringen flyttade på sig.
Efter att mannen väl ställt sin bil gick han fram till 24-åringen och bråk uppstod. I samband med detta fick målsägandens hustru en knuff eller ett slag som gjorde att hon föll omkull. Skadorna efter fallet var så allvarliga att hon omkom. Hovrätten anser alltså att 24-åringen avsiktligt slagit omkull kvinnan medan försvaret menar att det rört sig om en olyckshändelse. Det graverande var dock att den nu dömde mannen försvann från platsen och dessutom ljög om vad som hänt i de inledande polisförhören.

Annons
 

Förutom den tvååriga fängelsedomen har hovrätten höjt skadeståndet från 25000 till 50000 kronor till den idag 72-årige mannen.

Åklagaren Göran Olsson ville att hovrätten skulle skärpa straffet till minst tre års fängelse medan den åtalades försvarsadvokat Leif Silbersky ville se ett frikännande.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser