Annons

Mästaren och hans adepter intar Pumphuset

Något av en folkvandring hoppas Borstahusens konstförening på när man imorgon, lördag, och en månad framåt på Pumphusets konsthall visar “Mästaren och hans cirkel”.
På utställningen finns den dyraste tavla man hittills haft i lokalen, en oljemålning av Norges troligen mest kontroversielle och provokative målare, Odd Nerdrum. Cirka två miljoner kronor lär den gå lös på. Är man inte så stadd vid kassa finns även fyra grafiska blad av den Rembrandt-inspirerade målaren för drygt 20 000 kronor styck.

“Cirkeln” som omtalas består av fyra målare som alla har anknytning till den så kallade Nerdrumskolan; Mattias Sammerkull, Helene Knoop, Trine Folmoe samt Jan-Ove Tuv.
Att utställningen hamnat i Landskrona kan mycket tackas Anders Jansson, styrelseledamot hos den arrangerande konstföreningen.
– Jag träffade Anders för ett år sedan och han erbjöd mig en soloutställning här, berättar Mattias Sammerkull som snart insåg att han inte skulle kunna fylla hela salen.
– Jag presenterade ett förslag som gick ut på att jag skulle bjuda in några av mina närmaste och käraste kollegor och på den vägen är det.
Styrelsen undrade då försynt om det inte fanns en chans att få med Odd Nerdrum på ett hörn av utställningen. Frågan framfördes och till mångas förvåning finns hans tavla, som är till salu, nu med i utställningen upphöjd på ett podium. Sammantaget presenteras cirka 30 verk i ett högtstående figurativt måleri där rötterna sträcker sig till klassiska och naturalistiska målartraditioner som är lätt att förstå sig på.

Annons
 

 
Det stora fönstret ut mot Öresund är täckt med svart film när Pumphuset under en månad visar “Mästaren och hans cirkel”. Nyfikenheten på Odd Nerdrums “Memoree” lär bli stor.

 
Mattias Sammerkull låter ofta familjen agera modeller. Här är det sonen Loke som mutats med en klubba och nöjet att få slå i sönder krukan med släggan.
Något sexåringen inte hade några problem med…

 
“Charlatanen” heter Mattias största duk på utställningen och föreställer sonen William. Och av minen att döma är tydligen inte alltid det roligaste man kan tänka sig att ha en farsa som är målare.

Även den starka hustrun vaktar över familjen.

Mattias Sammerkull arbetar huvudsakligen i två olika visuella stilar, realsim och vad han kallar distortioner, där han efter eget behag förvrider naturens lagar om proportion och perspektiv.
Har jag stått för länge med ett realistikt motiv måste jag ibland ge mig friheten att ta ut svängarna lite, säger han och medger att det då också går lite fortare att färdigställa tavlan.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser