Annons

Sverigedemokraterna flyttar in i StadshusetFörslag om politisk sekreterare

Sverigedemokraterna flyttar in i Stadshuset.
Det står klart efter helgens överläggningar mellan partierna om de ekonomiska ersättningarna.
– Vi är jättenöjda, det här är precis i linje med de krav som vi ställde, förklarar en nöjd partiordförande Stefan Olsson som inte vet om han själv kommer få kontor i Stadshuset.
– Vi har inte gjort våra val än, så inget är klart. Men nu får vi ta del av stadens infrastruktur och det är precis de krav vi ställt.

Någon enighet om framtida arvode gick inte att uppnå.
Här föreslår Treklövern med stöd av SD en arvodeshöjning på tio procent. En halvering jämfört med det ursprungliga diskussionsunderlaget.
För kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg innebär förslaget, om det få klartecken i fullmäktige, en löneökning på i runda slängar 4 500 kronor i månaden.
– Vi säger nej till höjda arvoden, det är stötande när vi samtidigt skär ner på äldreomsorgen och inom välfärden, säger Niklas Karlsson (S) och tillägger att partiet gjorde en eftergift avseende ersättningen för politiska sekreterare.
Det var inget vi strävade efter, men i gengäld fick vi en viss ökning av antalet förtroendevalda.

Annons
 

Förslaget som förhandlats fram innebär att partierna kan välja att ta ut ett ökat partistöd per mandat alternativt ersättning för en politisk sekreterare.
Ersättningen för politisk sekreterare utgår då med som högst 25 000 kronor i månaden plus sociala avgifter och kontor i Stadshuset.
Som största parti är S berättigade till en heltidstjänst, SD med sina nio mandat får rätt till en halvtidstjänst.
Tre nämnder, Fritid-, kultur- och miljö, minskas från dagens 13 ledamöter till elva vid årsskiftet. Samtidigt avvecklas serviceutskottet och en ny Servicenämnd med nio ledamöter inrättas.
Trots att såväl Moderaterna som Miljöpartiet tidigare tydligt deklarerat att Sverigedemokraterna inte skulle få kontor i Stadshuset är det precis vad som kan bli verklighet efter helgens överläggningar.
– Det finns ett stöd bland partierna för att genomföra detta, men socialdemokraterna är dock kritiska till höjningen av de enskilda arvodena, poängterar kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP).

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser