Kontantfritt på museet och konsthallen

Sedan tre veckor tillbaka har kontanthanteringen tagits bort på museet.
– Det är en ren säkerhetsåtgärd, förklarar Sussi Serle som arbetar i den kombinerade museishopen och receptionen.
– Det gör faktiskt skillnad. Jag känner mig tryggare, intygar hon som även möts av stor förståelse från besökare.
– Nu har vi fri entré så där är inga problem men även våra kunder i shopen har alla tagit det positivt.
Landskrona stad bedriver sedan en tid en kampanj tillsammans med polisen, bankerna och andra företag för en minskad kontanthantering i Landskrona med 20 procent.
Vi kommer att utvärdera efter nyåret men redan idag diskuterar vi hur vi ska kunna gå vidare med detta nästa år, säger Annika Wågsäter, trygghetssamordnare i Landskrona stad.
För att riktigt gå i bräschen kommer Fritids- och kulturförvaltningen även att slopa kontanthanteringen på konsthallen. På Karlslundsbadet införs en så kallad säker och sluten kassahantering, vilket innebär att personalen inte behöver hantera andra kontanter än de som är aktuella vid varje enskild betalning. Endast väktare har tillgång till den kassa som genereras vid en dags försäljning på badanläggningen.
Nu är staden inte ensam utan åtminstone tre privata aktörer har redan infört kontantfritt. Dessa är Curla.nu, Face & Body samt Tool Eksandhs.

Helt kontantfria är man dock inte på museet. Fikan i Café Nell Walden betalas fortfarande med kontanter och detsamma gäller för toalettbesöket.

Till arkivet