Annons

Månadens väderrapport

Väderstatistik för oktober 2010 vid Hans Lehrecke nya men fortsatt privata väderstation i Glumslöv skvallrar om en något kylig Brittsommar.
– Britt har ju namnsdag den sjunde och är inte helt pålitlig, säger Hans Lehrecke.
– Hon kan vara varm som 2005, då hon bjöd på  17,5grader men betydligt mera avmätt som 1995 med +2,5 .

Den fjärde oktober blev månadens varmaste dag med +15.
– Annars låg  max. temp   kring 13-14 grader i överensstämmelse med profetian, skrockar Hans nöjt.
Efter den femtonde blev det kyligare och kvicksilvret hade svårt att orka upp över i över tio.
– Vi fick bara tre frostmorgnar, den sjuttonde ,artonde och tjugoförste, noterar Hans som också finner det noterbart att min.temp höll sig på 3 grader under tiden nionde till femtonde medan det fem morgnar i rad, fjärde till åttonde ,var det 9  grader.

Annons
 

Medeltemperaturen blev 8 grader vilket är obetydligt under det normala.
Noterbart är att medeltemperaturen för de tre sista dygnen blev lika hög som för de tre första.
Nederbörden föll till stor del från och med den 18:e och då regnade det alla dagar utom två och totalt sett blev oktober lite blötare än vanligt.
– Vi fick totalt 71 mm, konstaterar Hans.

Hur är läget för trädgårdsodlaren?
– Salladen har aldig varit så fin i oktober som  i år och vi hade sommarsöta tomater fram till den femtonde. Även övriga grönsaker som purjölök har blivit fin och  björnbären har varit gentila. Tyvärr saknar jag fjorårets champinjoner. Kanske kom  regnet för sent.

Hur är det med de kära höstbaden i Sundvik?
– Badtemperaturen har sjunkit från 12 grader vid månadens början  till 9 vid dess slut. Badmästare Bengt Abbe plockade in bryggan vid månadens mitt och fortsatta höstbad får avnjutas vid Ålabodarna södra eller på Cement.

Vad säger lantmännen ?
Jag har bland annat talat med Anders Ingemarsson på Strömsnäs.
Skörden ser ut att bli medel. Man hann så höstvetet innan regnet kom. Rapsen ser ut att ha kommit upp bra och  hans praktfulla rapsodlingar kring Helsingborgsvägen mellan Hildesborg och Dalen har gett mersmak och han kommer att satsa på 240 hektar av den väldoftande grödan. Vidare tänker Anders till våren så ärtor. Ärtodlingen har till stor del legat nere i våra trakter på grund av ärtröta.

Vad önskar man nu?
– Jo, att det slutar regna, så att man kan få upp betorna, som bör ha mått väl av solen i början av månaden.  Tyvärr blir det färgganna linet en engångsföreteelse. Skörden blev inte dålig eller  2 ton/hektar, men det manar inte till upprepning. Jan Erik på Assagåren är nöjd med majsen som nu skall tröskas. Höstsådden kom sent igång i likhet med på andra håll. Sockerbetorna ser bra ut och den andre oktober var  sockerhalten uppe i 16,9%. Jan Erik skulle vilja satsa mer på proteingrödor  som åkerbönan så att vi inte blev beroende av import av sojabönan.

Några intressanta noteringar i övrigt?
På västra Grönland uppmättes 20 grader den tionde, vilket inte berodde bara på mild luft utan också föneffekt.

Hur blir då november?
Det ostadiga vädret ser ut att fortsätta: Möjligtvis sker en stabilisering kring nästa weekend men det ser inte ut att bli några frostnätter. Någon Mårtensknäpp är inte i sikte. Vi får hoppas, att det inte regnar för mycket så att Anders med kolleger får in sina  sockerbetor. Vi får se om november blir lika mild som i fjor (oktober 7,3, november 6,5 ). Det var så milt att jag hörde koltrastsång den sextonde.

Avslutningsvis konstaterar Hans Lehrecke att vi dag för dag närmar oss vintersolståndet och om fyra månader kan vi nog ana våren. Allra sist hoppas han, att läsarna blir nöjda med hans nya väderstation, som han hoppas skall servera  det väder som passar just för Dig!

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser