Annons

Rest av gasklocka rivenResterna av den gamla gasklockan rivdes under tisdagen. Kvar på platsen är bara en betongplatta. Foto: Privat

1890 introducerades gasen i Landskrona och nu, 120 år senare, försvinner de sista resterna av energiformen då stålskelettet efter den sista gasklockan monterades ner på tisdagen.
– Det kommer att finnas en betongplatta kvar på marken men själva stålkonstruktionen har monterats ner, säger Stefan Nyrud, produktionschef på värmeverket i Landskrona.
– Det var en ren säkerhetsfråga. Väder och vind har gått hårt åt ställningen under många år och därför fann vi för gott att riva den.

Det var i slutet av 1800-talet som gasen gjorde sitt intåg i Landskrona. Man använde gasen både som ljus och värmekälla till stad och allmänhet men efterhand som oljan och annan energi tog över upphörde all gashantering i Landskrona 1966 och själva gasverket lades ner 1983.
– Då låg Landskrona Gasverk på den plats där gasklockan stod och en bra bit bort till den byggnad där Thorn har sitt lager idag, läser Stefan Nyrud ur en historisk skrift om gasverket.

Annons
 

Några direkta planer gällande marken finns inte i dagsläget tror Stefan Nyrud.
– Jag vet faktiskt inte men jag tror inte det finns några planer idag. Vi har bara monterat ner konstruktionen men vad framtiden har i sitt sköte kan jag inte svara på, avslutar produktionschefen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser