Annons

Färgsprakande och naturlikt på konsthallen En jordbunden Marianne Arnbäck ställer ut Marianne Arnbäck framför en av sina handknutna mattor i silke.

Lövens färgprakt i skulpturparken matchas i hög grad av Marianne Arnbäcks måleri som just nu visas i Landskrona Konsthall.
– Det finns möjligen en “Van Goghsk-färgskala” i mina tavlor. Det har jag inte tänkt på tidigare, säger konstnärinnan som annars säger sig inspireras av allt från Paul Gauguin, till vykortsbilder, annonser och vardagshändelser. Likheten mellan inom- och utomhus går också igen i flera målningar av trädstammar.
– Mina är dock olivträd från italienska Bari, förklarar Marianne och värmen från de tätt omslingrande träden gör sig påmind.
Strukturen i hennes oljor har en egen liten historia.
– Jag lyssnade på trummusik, säger hon vars taktkänsla överfördes till penseln, så att en oslipad yta numera ger kraft åt målningarna.
Flera av tavlorna hänger i grupp och kontrasterar med varandra. Det är sorgligt men samtidigt vackert. Det är svart eller vitt mitt i all brokighet.

Utställningen med det passande namnet “Jordbunden” består av ett 70-tal konstverk med allt från oljemålningar, teckningar, grafik, skulpturer och mattor där alla återspeglar Moder jord.
– I min värld hänger allt ihop, träd, växter, människor och djur. Jag är ett med det som lever omkring mig. Min uppväxt i Göingeskogarna har också djupt påverkat mig. Idag skulle vi knappast släppa lös en nioåring i skogen, säger Marianne som inledde sin yrkesbana som språklärare men som ganska snart hamnade på konstskolan Forum i Malmö.

Annons
 

Skulpturer i terrakotta och thailändskt brons förgyller utställningen och kommer säkert att få flera barnbesökare att vilja klappa de naturtrogna djuren. De två handknutna mattorna i silke har rent av lite Landskronaanknytning.
– Det var Kinakerstin (Kerstin Andersson reds anm.) som tipsade mig om väveriet i Shanghai. Det hade inte gott att lösa i Sverige, avslutar Marianne Arnbäck som finns på plats i konsthallen idag klockan 14 när det vankas vernissage.

Utställningen Jordbunden visas fram till och med den 5 december.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser