Annons

Miljöpartiet avgör vem som skall styra i LandskronaFortsatt jämt mellan blocken

Miljöpartiet avgör om det skall bli en fortsättning på Treklövern eller ett rödgrönt samarbete i Landskrona de kommande fyra åren.
– Vi kommer att prata med båda sidor och var det kommer att sluta vet jag inte i dag, förklarar Lilian Håkansson, Miljöpartiets förstanamn på listan som trots att partiet ökade med ett mandat till två är besviken på resultatet.
– Jag hade hoppats på tre mandat, men det är pengarna som styr och tyvärr har vi inte haft resurser att synas så mycket som vi önskat i valrörelsen.
Eftersom såväl Folkpartiet som Socialdemokraterna gick fram är det politiska läget fortsatt oklart i Landskrona.

Folkpartiet med sina 15 mandat har tillsammans med moderaternas fem tillsammans 20 mandat. Lika många har Socialdemokraterna, 18 mandat, tillsammans med vänsterns två.
Vilket block som blir störst avgör Miljöpartiet.
Vi är nöjda med samarbetet inom Treklövern den gångna mandatperioden, bland annat fick vi igenom köpet av en fjärde trådbuss, poängterar Lilian Håkansson och tillägger att man inför den här mandatperioden har samma ståndpunkt som Socialdemokraterna i en annan fråga, nämligen att inte bygga på campingen.
Från socialdemokraternas sida håller man dörren öppen för ett samarbete med Miljöpartiet.
Vår ambition är att hela Landskrona skall utvecklas och vi känner förtroende från väljarna för att ta ansvar och är därför öppna för ett samarbete, förklarar Niklas Karlsson (S).

Annons
 

För Sverigedemokraterna blev valet i Landskrona ett rejält bakslag, partiet tappade hela 6,5 procent och tre mandat jämfört med valet 2006.
Från socialdemokratiskt håll betonas att man inte kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.
– Vi kommer att söka breda politiska lösningar för våra förslag. Landskrona gynnas inte av en blockpolitik som ger Sverigedemokraterna inflytande, poängterar Niklas Karlsson.
Ser man till Folkpartiet och Torkild Strandbergs framgång så har den tillkommit på moderaternas bekostnad. Många väljare som röstade på moderaterna i riksdagsvalet röstade på Folkpartiet i kommunen.
Går vi drygt 20 år tillbaka i tiden, till valet 1991 då det borgerliga blocket för första gången sedan den allmänna rösträttens införande tog makten i Landskrona så var mandatfördelningen den omvända.
Då fick Moderaterna, under ledning av Gerd Bernström, 15 mandat och Folkpartiet fyra.
Vid söndagens val blev facit det omvända, då fick FP 15 mandat och M rekordlåga fem mandat, partiets sämsta resultat någonsin.
Sverigedemokraterna tappade tre mandat och Landskrona är därmed inte längre partiets starkaste fäste. I flera andra Skånska kommuner fick SD ett starkare stöd av väljarna.
Folkpartiets starke man Torkild Strandberg har inte gått att nå för en kommentar.
Förhandlingarna om vem som skall styra Landskrona de kommande fyra åren är redan i gång och om några dagar har vi svaret.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser