Annons

Lugnt då SD-ledare talade i Landskrona

Lugnet rådde över Rådhustorget i Landskrona när sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade på fredagsförmiddagen. Torghandeln fortgick, liksom aktiviteterna vid moderaternas, socialdemokraterna och vänsterpartiets husvagnar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll på fredagsförmiddagen ett sent påkallat torgmöte på Rådhustorget i Landskrona. Bland annat förklarade partiledaren att partiet inte var främlingsfientligt men att man var emot asyl- och anhöriginvandring. Vidare talade Åkesson om den kritik partiet fått av bland annat moderaternas Anders Borg och Carl Bildt som gästade samma torg tidigare i veckan.

Annons
 

Polisen hade inte fått några indikationer på att det skulle bli stökigt men trots detta så var enligt uppgift 150 poliser, såväl uniformerad som civilklädd, på plats.
– Vi ville ta det säkra före det osäkra. Därför har vi stor närvaro här och har även satt upp ett kravallstaket, säger polisens informatör Charley Nilsson.

Det gick alltså mycket lugnt till i Landskrona. Lite förvirrat var det dock då Vänsterpartiet hade tillstånd att tala samtidigt som Sverigedemokraterna och viss irritation uppstod då polisen beslöt att det var det vänsterpartisterna som skulle hålla sig tysta medan Sverigedemokraten fick fortsätta sitt anförande.
– Vänsterpartiet har tillstånd hela veckan medan Sverigedemokraterna hade två timmar. Det gjorde att vi bedömde det som att Sverigedemokraterna skulle tala, säger Jörgen Petersson på Landskronapolisen.

Därför beslöt Vänsterpartisterna att vända Sverigedemokraterna ryggen i en tyst demonstration och ett stort antal socialdemokrater och fackliga representanter följde vänsterpartiets linje. Efter talet kunde Jimmie Åkesson lugnt lämna torget.

Ett visst tumult uppstod en stund efter talet i andra änden av torget då två unga pojkar greps efter att han ska ha kastat sten i riktning mot en polis.
– Detta hade dock inget med Sverigedemokratens tal att göra och det var ingen allvarlig incident. Pojkarna handlade i ungdomligt oförstånd och släpptes en stund senare på platsen, avslutar Jörgen Petersson.


Flera valarbetare valde att vända ryggen åt sverigedemokraternas torgmöte.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser