Annons

Landskrona blir rättvisareFairtrade diplomeras i september

Under nio månader har styrgruppen Fairtrade City Landskrona arbetat för att öka handeln med produkter som är rättvisemärkta. Detta har nu resulterat i att organisationen Rättvisemärkt i slutet på september kommer att diplomera Landskrona att bli en Fairtrade City.
– Det glädjande beskedet kom som en mycket positiv bekräftelse på det engagerade arbete alla involverade bidragit med under första delen på vår gemensamma resa, säger styrgruppens ordförande Cecilia Brorsson.

Att bli en Fairtrade City innebär att hela staden tar ett helhetsgrepp att se över konsumtionen och utbudet av Rättvisemärkt-produkter. Produkterna det handlar om produceras i utvecklingsländer och kan vara exempelvis bananer, kaffe, te, kakao, blommor, bomull med mera. Genom att välja en etisk märkt produkt så säkerställer det förutsättningarna att de som arbetar längst ned i förädlingskedjan har vettiga arbetsvillkor och får schysst betalt för sin produkt och sitt arbete.
Det finns tre kriterier som ska uppfyllas för att bli en Fairtrade City och det gör vi med råge. Det första är att kommunen ska konsumera rättvisemärkt i så stor omfattning som möjligt och arbeta för att öka för varje år. Det andra är att förmå handeln samt restauranger, caféer och hotell att sälja rättvisemärkt och det tredje är att få näringslivet i staden att använda sig av de märkta produkterna, säger Thorsten Karlén, destinationsutvecklare Landskrona stad.

Annons
 

Officiellt kommer Landskrona att kunna kalla sig Fairtrade City den 29 september.
– I samband med Marknadsföreningens Frukostklubbens träff den 29 september kommer Rättvisemärkts generalsekreterare Helena Markstedt samt Emma Rung från projektledningen för Fairtrade City för att diplomera Landskrona, berättar Thorsten Karlén och avslutar.
– Det är oerhört privilegierande att få diplomet men vi har en viktig uppgift framför oss. Det viktigaste är att försöka få stadens innevånare att inse att de gör en god gärning om de köper rättvisemärkt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser